Sinds 2012 maken we werk van reminiscentie, het stimuleren van (oudere) mensen om spontaan of bewust herinneringen op te halen. Maak hier kennis met ons uitleenaanbod voor woonzorgcentra, dienstencentra en mantelzorgers.
Heb je vragen of suggesties over onze herinneringswerking? Neem dan contact op met projectverantwoordelijke Ina Verrept.
Wil je een koffer of hoekje ontlenen? Dan moet je bij Anje Timmerman zijn.
Dankzij reminiscentie-activiteiten delen bewoners verhalen, ook introverte deelnemers komen soms onverwacht uit de hoek. |
Onze uitleenhoekjes bieden woonzorgcentra de kans om op verschillende plekken in het gebouw te herinneren aan kamers van vroeger. Bewoners vinden er – alleen, met een bezoeker of met een begeleider – iets terug van het vertrouwde verleden.
De hoekjes zijn gebaseerd op de reminiscentiekamers die je in sommige woonzorgcentra vindt. ‘Van behangpapier tot koffieservies’ roepen die ruimtes de sfeer van vroeger op. Voor centra die hier geen ruimte voor hebben, bieden de hoekjes een mooi alternatief.
Er zijn vier hoekjes beschikbaar, elk met een eigen thema: de keuken, de slaapkamer, de badkamer en de woonkamer.
Een aangeklede wand, enkele voorwerpen, een fotoalbum en een streepje muziek roepen de tijd van toen op. Een handleiding helpt je als begeleider op weg.
keuken |
slaapkamer |
![]() |
![]() |
badkamer |
woonkamer |
Je kan de hoekjes per twee bij ons ontlenen. Welke kamers je daarbij wil combineren, kies je zelf (afhankelijk van de beschikbaarheid). Dit is gratis.
Je kan de hoekjes voor een periode van maximum 2 maanden ontlenen.
Lig je in de knoop met een van onze hoekjes? Deze instructievideo helpt je bij de installatie.
De uitleenkoffers ‘Souvenirs. Koffers om herinneringen op te diepen’ werden ontwikkeld voor begeleiders in rusthuizen, woon- en zorgcentra, ziekenhuizen of seniorenverenigingen. Bedoeling is om ouderen in groep te laten praten over verschillende thema’s.
Op dit moment hebben we zes koffers in ons aanbod. Dit zijn de thema's:
|
![]() |
Elke koffer bevat een handleiding voor de begeleider, oude filmpjes, foto’s en heel wat voorwerpen van vroeger.
Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de algemene handleiding dan al eens online. De sportkoffer heeft een aparte handleiding. Die vind je hier.
De koffers zijn gratis bij ons te ontlenen. Je kan de koffers voor een periode van maximum 3 weken ontlenen.
Onze uitleenaanbod is opnieuw een stukje rijker: Vanaf 1 september 2020 kan je er ook het spel Levenswandeling ontlenen.
Het spel helpt je op een leuke en eenvoudige manier met ouderen in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Levenswandeling bestaat uit 90 kaarten, opgedeeld in 6 thema’s:
|
![]() |
Vragen en foto’s prikkelen de deelnemers om samen herinneringen op te halen. Welke kinderliedjes zijn je bijgebleven? Herinner je je nog je eerste kus? Hoe werden Kerstmis of Pasen bij jou thuis gevierd? Het zijn maar enkele vragen die doen vertellen over hoe het vroeger was.
Levenswandeling is geschikt om zowel binnen de familie – met grootouders, kinderen en kleinkinderen – als in dienstencentra of woonzorgcentra – met mantelzorgers, ouderen met dementie, … – te spelen.
Het spel werd ontworpen door onze collega’s van Erfgoedcel Pajottenland/Zennevallei.
Praktische info
De voorbije jaren ontwikkelden Erfgoedcel Brugge en Erfgoedcel TERF beiden een geslaagd aanbod rond reminiscentie. Vanaf februari 2020 investeren ze samen anderhalf jaar lang in het project ‘Dieper graven in het geheugen’, een participatief en verdiepend traject rond herinneringen en erfgoed in samenwerking met 6 West-Vlaamse woonzorgcentra. Dit met steun van de Vlaamse overheid.
Via drie proeftuinen wordt gezocht naar mogelijkheden om het uitleenaanbod van de erfgoedcellen te verdiepen en verrijken. Hiertoe wordt intens samen gewerkt met de ergotherapeuten van de deelnemende woonzorgcentra en zorgt een kennisgroep voor begeleiding, reflectie en evaluatie. |
![]() |
De resultaten van dit project zullen in een later stadium worden gedeeld via een inspiratiedag met de erfgoedsector en een dialoogdag voor de zorgsector en een digitaal eindrapport.
Meer weten over dit project? Contacteer projectcoördinator Veerle Van Buggenhout.
Lees hier het laatste nieuws over onze reminiscentieprojecten.
Na lang, maar noodzakelijk wachten konden we in augustus eindelijk de eerste proeftuinen in het project ‘Dieper graven in het geheugen’ opstarten. In dit traject onderzoeken we – samen met ...
MeerWe keken er al lang naar uit en vorige week was het dan eindelijk zover: de opstart van de eerste proeftuinen in het project ‘Dieper graven in het geheugen’. Hiermee ...
MeerSinds 3 februari is Veerle de gloednieuwe medewerker van Erfgoedcel Brugge en Erfgoedcel TERF. Het komende anderhalf jaar coördineert zij het project ‘Dieper graven in het geheugen’, een participatief en ...
MeerNa de succesvolle lancering van het project ‘Huiselijke Hoekjes. Het vertrouwde verleden’ op 21 september 2018 (Werelddag Dementie) namen CM-Woonzorgcentrum Engelendale, steunpunt Faro en Erfgoedcel Brugge het initiatief om daarnaast ...
Meer