West-Vlaamse Molenbrigade

Met de West-Vlaamse Molenbrigade willen we - samen met tal van West-Vlaamse partners - leerlingen van de 2de graad lager onderwijs laten kennismaken met het molenambacht en de fascinerende wereld van windmolens en windenergie. Een centrale rol in dit educatief programma is weggelegd voor de molenaars van vijftien oude, maar nog actieve windmolens in West-Vlaanderen, waaronder de Sint-Janshuismolen in Brugge.

De West-Vlaamse Molenbrigade is een samenwerking tussen Musea Brugge en de vijf West-Vlaamse erfgoedcellen (Erfgoedcel Brugge, Erfgoed Zuidwest, Erfgoedcel Kusterfgoed, Erfgoedcel TERF, CO7). Ook de Provincie West-Vlaanderen, ETWIE, VIVES en het Molenforum zetten mee hun schouders onder het project. De concrete uitvoering was in handen van partners Geheugencollectief, De Zeemier en Casablanca.

Dit project werd gerealiseerd dankzij een projectsubsidie van het Decreet Bovenlokaal Cultuurbeleid.

Wil je meer weten over dit traject? Contacteer dan projectverantwoordelijke Lisa Bracke.

Wil je zelf met de molenkoffers aan de slag? Ga dan naar onze uitleendienst en volg de stappen!

 

De molenbrigade wil leerlingen kennis laten maken met de fascinerende wereld van windmolen en windenergie. Een molenbezoek mag in dit educatief programma zeker niet ontbreken.

Een online educatief aanbod over ambachtelijke windmolens

De Molenbrigade laat leerlingen van het 3de en 4de leerjaar kennismaken met de fascinerende wereld van windmolens en molenaars. Het educatief pakket bestaat uit een reeks korte filmpjes, een molenbezoek en een experimenteerkoffer.

In een introfilmpje stellen enkele West-Vlaamse molenaars zichzelf voor. Zij nodigen de kinderen uit om een bezoek te brengen aan een oude windmolen in de buurt van de school. Na het molenbezoek mogen de leerlingen zelf experimenteren met wieken, tandwielen en maalstenen. Via themafilmpjes en een erfgoedkoffer maken zij spelenderwijs kennis met windenergie, tandwieltechniek en het verwerkingsproces van graan tot brood. Zo leren zij meer over windrichting, windkracht en aerodynamica, bouwen zij zelf een machine met tandwielen en leren zij het onderscheid kennen tussen grondstof (graan, vlas, lijnzaad), half afgewerkt product (meel, vlasvezels, lijnolie) en afgewerkt product (brood, textiel en verf). (c) Erfgoedcel Brugge

Op het einde van deze ontdekkingstocht mogen de leerlingen zich trots lid van de Molenbrigade noemen. Dit wordt gevierd met een heus bakfestijn.

Aan het project werken 15 molens in West-Vlaanderen mee. Eentje daarvan ligt vast en zeker in de buurt van jouw school.

Meer weten?

Een koffer ontlenen?

Ga naar onze uitleendienst om te kijken hoe je een molenkoffer kan reserveren.

 

Volg het project

Lees hier het laatste nieuws over de West-Vlaamse Molenbrigade.