Sport & Erfgoed

Sport raakt en verbindt niet alleen mensen, maar het heeft ook een erfgoed-waarde.

Sinds 2011 maken we, samen met de Sportdienst en Sportraad, sportverenigingen er van bewust dat hun erfgoed de moeite en het bewaren waard is. En dat met publieksprojecten, opleidingen en begeleidingstrajecten. Intussen speelt ook Stadsarchief Brugge hierin een grote rol.

Ook plannen met je sporterfgoed? Contacteer dan projectverantwoordelijke Louise Vermeersch.

Het archief van een sportvereniging bevat een schat aan informatie over haar verleden. Ook voor de toekomst valt daar heel wat uit te leren.

Archieftraject sportverenigingen

Samen met onze partners lanceerden we binnen de Brugse sportverenigingen het begrip ‘erfgoedverantwoordelijke’: iemand die zich voor het erfgoed van zijn/haar vereniging interesseert en er zorg voor draagt.

Met succes, want in 2013 kreeg het vernieuwde reglement voor erkenning en ondersteuning van Brugse sportverenigingen een erfgoedluik. Het hebben van een erfgoedverantwoordelijke en het belichten van de historiek van je club op je website werden allebei subsidiecriteria.

Midden 2015 werd een traject gestart rond de archieven van Brugse sport-verenigingen. Samen met Archiefbank Vlaanderen en Stadsarchief Brugge sensibiliseren we hen om hun erfgoed te koesteren en er mee aan de slag te gaan. Daarvoor is er een bescheiden starterspakket met verpakkingsmateriaal voor archief ter beschikking.

Onze publicatie  'Scoor met de sportverhalen van je club!' leert je meer over erfgoed bewaren en gebruiken in sportverenigingen.

PARTNERS

Intussen namen 20 verenigingen hieraan deel: B.B.C. Racing Brugge, Brugse Ijsberenkring, Cercle Brugge Koninklijke Sport Vereniging, Club Brugge K.V., Dudzeelse Trappers, Hoofdgilde Sint-Joris Brugge, Judoschool Sen No Sen, Koninklijke Atletiekvereniging Olympic Brugge, Koninklijke Brugse Badmintonclub, Koninklijke Brugse Velosport, Koninklijke Brugse Zwemkring, Koninklijke Hockeyclub Brugge, Koninklijke Kruisbooggilde St. Joris en St. Denijs, Koninklijke Roeivereniging Brugge, Koninklijke Schuttersgilde Ivanhoe, Koninklijke Sporting Kring Doven Brugge, Sint-Michielse Trappers, St. Michielsgilde De Hallebardiers, Volley Team Brugge, ZVV Cercle Brugge.

Erfgoedverantwoordelijken aan het woord

In 2016 namen 12 verenigingen deel aan de pop-up tentoonstelling 'Neem een vliegende start met je sporterfgoed'.

Daar namen we ook interviews af met twee erfgoedverantwoordelijken. Bekijk hier de getuigenissen van Gaby Verhelst (Koninklijke Brugse Zwemkring) en Boudewijn Van Vlaenderen (zaalvoetbalvereniging Cercle Brugge).

Sporterfgoed op ErfgoedBrugge.be

We moedigen erfgoedverantwoordelijken ook aan om de pronkstukken van hun vereniging (archief én objecten) te ontsluiten op ErfgoedBrugge.be. Vijf verenigingen hapten al toe.

Bekijk deze collectie sporterfgoed op ErfgoedBrugge.be.

Herinneringskoffer Sport

In de uitleenkoffer sport komen onze werkingslijnen rond reminiscentie en sport samen.

Op de projectpagina Herinneringen en Erfgoed vind je meer informatie over onze reminiscentiekoffers.

Of ontleen meteen een koffer.

Kiezen voor de duivensport

Voor Erfgoeddag 2018 – thema Kiezen – dompelden we ons samen met verschillende partners onder in de duivensport. Die is de voorbije decennia enorm geëvolueerd. Zo is er een sterke professionalisering merkbaar, en zijn er minder duivenmelkers actief dan vroeger.

Wie kiest er vandaag nog voor de duivensport, en wie koestert haar zoals ze was? In Johny Carrette en Frans Vanwildemeersch vonden we twee inspirerende gesprekspartners. Bekijk hier hun verhalen.

Volg het sporterfgoed

Lees meer over publieksprojecten, opleidingen en begeleidingstrajecten rond het erfgoed van de Brugse sportverenigingen.