Brugge, stad van makers

Vakmanschap leeft in Brugge. Al sinds de middeleeuwen is de stad een bloeiend ambachtelijk productiecentrum, met een rijke traditie in verfijnd handwerk. Maar ook vandaag hebben heel wat getalenteerde vakmensen, makers, ontwerpers en ambachtelijke ondernemingen hier hun thuisbasis.

Met het project ‘Brugge, stad van makers’ willen we het historisch en hedendaags vakmanschap in de stad de komende drie jaar extra impulsen geven.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op via info@erfgoedcelbrugge.be.

(c) Handmade in Brugge

Brugge staat voor baanbrekend vakmanschap, met wortels in een eeuwenoude traditie én oog voor creatie en innovatie. Er ligt een geweldig potentieel in de dialoog tussen het ambachtelijke verleden en heden van de stad.

Meester-leerlingtrajecten in beeld

Met de beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject zet de Vlaamse Overheid actief in op de ondersteuning van ambachtelijk vakmanschap in Vlaanderen.

Vakmannen en -vrouwen krijgen de kans om gedurende een langere periode intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Door kennis en vaardigheden aan elkaar door te geven, helpen deze meesters- en leerlingen-vaklui hun immaterieel erfgoed levend te houden.

 

NIEUWE BEURSRONDE 2021

 

In april lanceerde de Minister van Cultuur een nieuwe beursronde voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Een mooie kans dus voor meesters om de makers van morgen mee te helpen vormen. En voor leerlingen om de nodige bagage te verzamelen om vakmanschap levend te houden!

Wil je meer weten over de beurzen?

 

WAT JE VAN MEESTERS LEREN KAN: BRUGSE TRAJECTEN IN BEELD

 

Tijdens de vorige beursrondes in 2018 en 2019 werden in totaal 62 meester-leerling-trajecten gesubsidieerd. Daarbij kregen ook zeven trajecten met een Brugse meester en/of leerling een beurs toegekend.

Samen met Handmade in Brugge waren we heel benieuwd naar hoe die trajecten verlopen zijn. We gingen het gesprek aan met de betrokken makers en ontmoetten stuk voor stuk bevlogen vakmensen met een inspirerend verhaal over het doorgeven van vakmanschap. En die verhalen delen ze graag.

In de loop van 2021 brengen we dan ook enkele meester-leerlingtrajecten in beeld. Begin juni lanceerden we een eerste filmpje, waarin Lepelbroers Harald Lamon (Het Lepelhuis) en Thomas Reyntens (Meneertje Teelepel) vertellen over hoe de beurs hen echt vooruit geholpen heeft.