Inventarisatie SpellenLab

Het VIVES SpellenLab huisvest de grootste collectie gezelschapsspellen ter wereld, die ondertussen bestaat uit enkele tienduizenden spellen. Van eerste versies van je favoriete bordspel tot de nieuwste spellen op de markt.

Van de deelcollectie historische spellen wordt nu een digitale inventaris opgemaakt. Erfgoedcel Brugge coördineert dit traject, met hulp van een hiertoe samengestelde vrijwilligersgroep.

Wil je graag meer weten over dit traject: stel je vraag aan projectverantwoordelijke Sarah Verplancke.

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor oude gezelschapsspellen.

 


Voorbereiding inventarisatie

Eind februari 2019 maakten onze vrijwilligers voor het eerst kennis met elkaar, en met de erfgoedcollectie die zij straks onder handen nemen.

Piet Notebaert en Jef Suykerbuyck van het VIVES-Spellenarchief zorgden voor een gesmaakte introductie. Livia Snauwaert en Wouter Lammens van het Departement Cultuur, Jeugd en Media toonden hierna stap-voor-stap hoe zo’n inventarisatie best wordt aangepakt.

En daarna was het aan de vrijwilligers zelf. Livia leerde hen nummeren en werken in het inventarisatiesjabloon, Wouter toonde hoe de stukken best gehanteerd worden en Charles Strijd gaf handige tips voor de fotografie van deze platte bordspellen.

Na twee halve dagen vorming zijn de vrijwilligers helemaal klaar om er straks zelf in te vliegen.


Inventarisatie in beeld

Vrijwilliger Daniël maakte een kort filmpje over de werking van de vrijwilligers in het VIVES-Spellenarchief.

Verken de collectie

Ondertussen kan je al bijna 700 spellen online verkennen. De vrijwilligers werken wekelijks verder om de collectie van de spellen uit te breiden.

Bekijk de inventaris op ErfgoedBrugge.be en Erfgoedinzicht.be.
 

In een eerste e-tentoonstelling maak je kennis met de favoriete spellen van de vrijwilligers. Via een tweede e-tentoonstelling ontdek je de wondere wereld van de ganzenborden. Recent werd de collectie aangevuld met een waardevolle schenking van Eric van Waarden, met zelfs enkele speelprenten uit de 18de en 19de eeuw. Zo herbergt VIVES SpellenLab voortaan meer dan 250 jaar spelgeschiedenis!

Volg het vrijwilligerswerk

Lees meer over de werkzaamheden van onze vrijwilligers met een hart voor oude gezelschapsspellen.