Erfgoednachtspel

Voor de 20ste editie van Erfgoeddag – met DE NACHT als centraal thema – investeren we met de West-Vlaamse erfgoedcellen (Erfgoedcel Brugge, Erfgoed Zuidwest, Erfgoedcel Kusterfgoed, Erfgoedcel TERF, CO7) en Achthoek in een digitaal erfgoednachtspel.

Samen met Oetang Learning Designers en FARO – Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed – en in co-creatie met leid(st)ers van verschillende West-Vlaamse jeugdbewegingen ontwikkelden we vier spelformats die de spelers kennis laten maken met het erfgoed uit de buurt. Via een toolkit kunnen deze heel eenvoudig aan een bepaalde locatie (dorp, stad, wijk of gemeente) aangepast worden. Elk format vertrekt vanuit de ErfgoedApp en werd zo bedacht dat de digitale mogelijkheden van de app en het jeugdbewegingsleven elkaar versterken.

Meer weten over dit traject? Surf dan zeker eens naar www.erfgoedspel.be

Wil je ook een Erfgoed(nacht)spel in de regio maken en/of spelen? Contacteer dan projectverantwoordelijke Lisa Bracke.

(c) Thomas Nollet

Het Erfgoednachtspel is voor ons een hefboomtraject. Zo zetten we belangrijke stappen naar een sterkere samenwerking met jongeren rond erfgoed.

Ontwikkelingsfase

Van bij de start was het duidelijk dat we niet alleen een spel voor jeugdbewegingen, maar ook met jeugdbewegingen wilden maken. Daarom zochten en vonden we 12 enthousiaste leid(st)ers van verschillende West-Vlaamse jeugdbewegingen. Samen met hen vormden we de creatieploeg.

Onder begeleiding van Oetang Learning Designers doorliepen we in het najaar van 2019 een intensief co-creatieproces. Tijdens twee creatiedagen brainstormden we over de ingrediënten van het Erfgoed(nacht)spel, spelformats, de vertaling hiervan naar de ErfgoedApp en de praktische uitwerking van het spel.

Erfgoednachtspel_Creatiedag 1_2019_FARO

Zo kwamen we tot een een toolkit die elke Vlaamse erfgoedorganisatie met jeugdbewegingen kan gebruiken om dit Erfgoed(nacht)spel lokaal te spelen.

Erfgoednachtspel_Atelieravond 1_2020_Erfgoedcel Brugge

De eerste tests van de toolkit en de formats waren gepland op Erfgoeddag 2020. Op dat moment zou het spel voor het eerst gespeeld worden door de jeugdbewegingen die bij het creatieproces betrokken waren. Door de maatregelen tegen het Coronavirus zijn deze nu uitgesteld naar najaar 2020.

Meer weten: Check erfgoedspel.be

De website www.erfgoedspel.be bundelt alles wat je moet weten over dit project.

Een reeks blogposts brengt het co-creatieproces in beeld. Maar bovenal vind je er ook de nodige info, tips en de toolkit om als erfgoedcel of jeugdbeweging met het Erfgoed(nacht)spel aan de slag te gaan.

Een voorproefje