Digitalisering & Erfgoed

Digitalisering van Brugs erfgoed is een werkingslijn die Erfgoedcel Brugge van bij haar start ter harte nam. Al meer dan 15 jaar worden projecten en trajecten opgezet om het Brugs erfgoed op een gebruiksvriendelijke manier digitaal toegankelijk te maken.

Deze projecten worden steeds opgezet in nauwe samenwerking met Musea Brugge, Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en Raakvlak. Waar mogelijk worden ook andere Brugse erfgoedorganisaties betrokken.

Maak kennis met onze Digitaliseringprojecten

ErfgoedBrugge.be

ErfgoedBrugge.be is de online schatkamer van het Brugse erfgoed. De stedelijke erfgoeddiensten Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge en Raakvlak presenteren via deze weg meer dan 445.000 Brugse erfgoedstukken online.

Heb je vragen over ErfgoedBrugge.be? Projectverantwoordelijke Carolina Droogendijk helpt je graag verder.

 

Xplore Bruges

Xplore Bruges is de officiële bezoekersapp van Brugge. Met deze gratis app verken je alle hoekjes van Brugge. Kies voor de webversie, of download de app voor android via Google Play of apple via de App store. Je hebt de keuze tussen stadswandelingen, fietstochten en indoorroutes. Zowat alle rondleidingen zijn beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

Heb je vragen over Xplore Bruges? Contacteer ons op info@erfgoedcelbrugge.be.

Xplore Bruges werd ontwikkeld dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen. Erfgoedcel Brugge coördineert de werking. Voor de realisatie van de routes kan Erfgoedcel Brugge rekenen op de medewerking van Brugge Plus vzw, Café Vlissinghe, CCV Brugge, Concertgebouw Brugge, Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken Brugge, Diversiteitsdienst Stad Brugge, European Lettering Institute, Handmade in Brugge, Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, S-Wan, Sint-Jakobskerk, VormingPlus regio Brugge, YOT vzw en ZoWe Verpleegkunde.

Erfgoedapp

De Gotische zaal van het Stadhuis en de schouw van het Brugse Vrije spreken tot de verbeelding en vertellen heel wat verhalen. Bezoekers kunnen voortaan deze twee Brugse pareltjes bezoeken met nieuwe audioguides met Augmented Reality. Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge werkten hiervoor samen met de Erfgoedapp van FARO, steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen.

Hoe werkt het?

Aan de kassa krijg je een ipod. Met de camera van de ipod ‘scan’ je een kunstwerk. Het toestel werkt op basis van Augmented Reality en geeft meteen aan of er extra informatie ter beschikking is. Een mooie staaltje van nieuwe technologie dat het bezoek interactiever en interessanter maakt. Als Bruggeling is het bezoek aan het Stadhuis en Brugse Vrije bovendien gratis. Waarop wacht je nog?


Ondersteuning erfgoedspelers rond digitalisering

Erfgoedcel Brugge deelt haar expertise rond digitalisering van erfgoed graag met Brugse en Vlaamse collega’s. Een touchtafeltoepassing voor een tentoonstelling, een multimediagids voor het museum, de ontwikkeling van een nieuwe website of collectiedatabank, een e-tentoonstelling, je erfgoeddata op een originele manier digitaal ontsluiten, een online mediacampagne …. We denken graag met je mee!

Publiekswerking  rond digitaal erfgoed

Het publiek digitale vaardigheden bijleren blijft een belangrijke uitdaging in de toekomst. Erfgoedcel Brugge organiseert daarom regelmatig kennismakingssessies rond haar online producten. In samenwerking met Vormingplus, lokale dienstencentra, in het kader van de digitale week of tijdens de cultuurmarkt maak je op een laagdrempelige manier kennis met Xplore Bruges of ErfgoedBrugge.be.