Brugge, stad van makers

Vakmanschap leeft in Brugge. Al sinds de middeleeuwen is de stad een bloeiend ambachtelijk productiecentrum, met een rijke traditie in verfijnd handwerk. Maar ook vandaag hebben heel wat getalenteerde vakmensen, makers, ontwerpers en ambachtelijke ondernemingen hier hun thuisbasis.

Met het project ‘Brugge, stad van makers’ willen we het historisch en hedendaags vakmanschap in de stad de komende drie jaar extra impulsen geven.

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact met ons op via info@erfgoedcelbrugge.be.

(c) Handmade in Brugge

Brugge staat voor baanbrekend vakmanschap, met wortels in een eeuwenoude traditie én oog voor creatie en innovatie. Er ligt een geweldig potentieel in de dialoog tussen het ambachtelijke verleden en heden van de stad.

Meester-leerlingtrajecten in beeld

Met de beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject zet de Vlaamse Overheid actief in op de ondersteuning van ambachtelijk vakmanschap in Vlaanderen.

Vakmannen en -vrouwen krijgen de kans om gedurende een langere periode intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen die bij hen in de leer gaan. Door kennis en vaardigheden aan elkaar door te geven, helpen deze meesters- en leerlingen-vaklui hun immaterieel erfgoed levend te houden.

 

NIEUWE BEURSRONDE

 

In april 2022 lanceerde de Minister van Cultuur een nieuwe beursronde voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Een mooie kans dus voor meesters om de makers van morgen mee te helpen vormen. En voor leerlingen om de nodige bagage te verzamelen om vakmanschap levend te houden!

Wil je meer weten over de beurzen?

 • Op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media vind je alle praktische info i.v.m. de beursaanvraag (deadline: 15 september 2022).
  ​​​​​​​
 • Of laat je inspireren door vorige trajecten in het online magazine Borgen voor morgen – Vakmanschap doorgeven in een meester-leerlingtraject of op immaterieelerfgoed.be.

 • Op maandagavond 16 mei organiseerden Erfgoedcel Brugge en Handmade in Brugge een lokaal infomoment rond de beurzen vakmanschap in De Republiek. We lanceerden die avond enkele nieuwe filmpjes van recente meester-leerlingtrajecten, die je hieronder terugvindt.

  • Sophie Muyllaert (Departement Cultuur, Jeugd & Media) legde uit hoe je een aanvraag kan indienen.
  • We zoomden in op het meester-leerlingtraject van Handmade in Brugge-makers Harald Lamon (het Lepelhuis) en Valerie Cockhuyt (Studio KUIT) tijdens een panelgesprek. Daarbij namen we ook ruim de tijd om alle vragen van de aanwezige makers i.v.m. de beurzen vakmanschap te beantwoorden.
  • Erfgoedcel Brugge en Handmade in Brugge maakten de makers wegwijs in de ondersteuning bij het aanvragen van een beurs.
  • We sloten de avond af met een drankje in het café van De Republiek.
 • Wil je met deze informatie concreet aan de slag en wil je een beurs aanvragen?

  Kom dan naar de infosessie 'Hoe geef ik een goed meester-leerlingtraject vorm?' die Erfgoedcel Brugge organiseert i.s.m. de Werkplaats Immaterieel Erfgoed en Handmade in Brugge op donderdagavond 2 juni, in het Stadhuis van Brugge, om 18u.

  Je kan je hier voor deze infosessie inschrijven tot 30 mei om 9u.

WAT JE VAN MEESTERS LEREN KAN: BRUGSE TRAJECTEN IN BEELD

 

Tijdens de vorige beursrondes in 2018, 2019 en 2021 werden in totaal 83 meester-leerling-trajecten gesubsidieerd. Daarbij kregen ook 14 trajecten met een Brugse meester en/of leerling een beurs toegekend.

Samen met Handmade in Brugge waren we heel benieuwd naar hoe die trajecten verlopen zijn. We gingen het gesprek aan met enkele van de betrokken makers en ontmoetten stuk voor stuk bevlogen vakmensen met een inspirerend verhaal over het doorgeven van vakmanschap. En die verhalen delen ze graag.

In de loop van 2021 brachten we drie meester-leerlingtrajecten in beeld. Begin juni 2021 lanceerden we een eerste filmpje, waarin Lepelbroers Harald Lamon (Het Lepelhuis) en Thomas Reyntens (Meneertje Teelepel) vertellen over hoe de beurs hen echt vooruit geholpen heeft. 

Op 16 mei werden nog twee andere filmpjes gelanceerd tijdens het lokaal infomoment rond de beurzen vakmanschap n.a.v. de oproep 2022. Het gaat om de meester-leerlingtrajecten van Kristoffel Boudens en zijn leerling Gabriel Baardman (letterkappers) en van Martine Eeckhout met haar drie leerlingen (boekrestaurators).

In 2022 gooien we het over een iets andere boeg. We volgen drie meester-leerlingtrajecten op de voet en brengen niet enkel het resultaat, maar vooral het proces in beeld. 

Volg de huidige meester-leerlingtrajecten op onze sociale media kanalen en laat je inspireren!
Leer uit de ervaringen - zowel de succesformules als de valkuilen - die enkele Brugse makers op dit moment opdoen.