De favoriete spellen van de vrijwilligers

Tussen de oude bordspellen van het VIVES-Spellenarchief zitten er heel wat verrassende spellen. Humoristische spellen, kleurrijke spellen, informatieve spellen, ... maar elk spel vertel ons een stukje geschiedenis over de tijd waarin ze werden gemaakt. 

De vrijwilligers kozen elk hun favoriete spel en leggen uit waarom 


C & A Opruimingsspel

C & A Opruimingsspel

Gekozen door Daniël – de film-vrijwilliger

De vorm van het spel springt in het oog. Het logo ‘C & A’ is verwerkt in het spel. De illustraties zijn heel mooi getekend met oog voor detail. Het spel werd vervaardigd in 1960 en door naar de tekeningen te kijken kom je het een en ander te weten over de kledij van die tijd. Zo zie je bij de herenafdelingen de bolhoedjes. Bij de damesafdeling kan je de bontmantels terugvinden.


Vrij Nederlands Ganzenbord

Gekozen door Brigitte –
de hartelijke vrijwilliger

Vrij Nederlands Ganzenbord

Dit Ganzenbord is bijzonder mooi geïllustreerd. De tekeningen zijn zeer gedetailleerd. Het is een kunstwerk. In de spelregels wordt vaak verwezen naar culturele figuren zoals de schilder Rembrandt, of de schrijver Harry Mulisch, en Gerard Reve. Dit ganzenbord is een waar stukje kunst.



Oud-Hollandsch Ganzenbord

Oud Hollandsch Ganzenbord

Gekozen door Ronny –
de erfgoed - vrijwilliger

Het ganzenbord is een klassieker onder de bordspellen. Je hebt veel varianten maar dit is een origineel ganzenbord. De 63 vakjes, de afbeelding van een gans die op specifieke vakjes wordt afgebeeld. De vaste opdrachten bij welbepaalde vakjes. Dit zijn de criteria waaraan een origineel ganzenbord voldoet. In het spellenarchief vind je veel ganzenborden terug maar dit geniet mijn voorkeur. Het brengt me terug naar mijn jeugdjaren toen ik bij mijn grootouders dit identieke ganzenbord speelde.



Het spel van de reis om de wereld

Gekozen door Etienne –
de humoristische vrijwilliger

Het spel van de reis om de wereld

Als fervente reiziger heb ik al heel wat van de wereld gezien. Rond de wereld reizen in 80 dagen, dat is toch een waanzinnig idee. Daarom trok dit spel mijn aandacht. Dit bordspel is eigenlijk een promotie voor de boeken van Jules Vernes. Er komen heel wat steden, landen en verschillende vervoersmiddelen aan bod. Het spel werd vervaardigd in 1878. Dit merk je aan de tekeningen en de woordkeuzes zoals tovenaar, brandstapel.




De Kindercomedie

De Kindercomedie

Gekozen door Lieve -
de vrijwilliger met oog voor detail

De kindercomedie dateert van 1932 en is een spelbord voor kinderen. Uit deze periode zijn weinig kinderspelen te vinden en dat maakt het spel al uniek. Door de originele opdrachten zijn de kinderen actief bezig; ideaal dus voor een verjaardagsfeestje. Een voorbeeld van een opdracht is gedurende 1 minuut wenen. De taal waarin de spelregels worden geschreven is een beetje vreemd; zoals: ‘Wanneer jullie nu eens werkelyk wilt lachen, begin dan met dit spel, dan amuseer je je reusachtig’.



Rattenbord

Gekozen door Dimitri –
de enthousiaste vrijwilliger

Rattenbord Het menu


Het rattenbord is een uniek spel. Niet de inhoud maakt het bijzonder, maar wel de productie. In 1917 werd dit bordspel gemaakt ter gelegenheid van het promotiediner van Dhr. Ruitinga. Het werd gedrukt op de achterzijde van het menu. Een spelletje spelen tussen de soep en het hoofdgerecht, dat moet toch kunnen!



Het grote Patrick & Yves Ganzenbord

Het grote Patrick & Yves Ganzenbord

Gekozen door Arnold -
de fotograaf-vrijwilliger

Dit spel is gebaseerd op het Ganzenbord. Alleen werden de ganzen ingeruild voor Brugse politieke figuren. Het spel werd in 2011 gemaakt door de cartoonisten Koen De Brabander Koen en Bart Vantieghem. De politici worden humoristisch afgebeeld. Verschillende situaties zijn lachwekkend. Als Bruggeling is dit heel herkenbaar. De beste grap is deze waarbij Dries Vandenabeele van het Belfort wordt geduwd door toenmalige burgemeester Patrick Moenaert. Ik wacht vol ongeduld op een nieuwe versie waarbij de huidige Brugse bestuursploeg de hoofdrol speelt.



Het nieuwe Arlequinspel

Gekozen door Tom –
de full- time vrijwilliger

Het nieuwe Arlequinspel

Het Nieuwe Arlequinspel geniet mijn voorkeur omwille van de fijne illustraties. De harlekijn is getekend met oog voor detail. De oude taal waarmee de spelregels staan beschreven, toont aan dat het om een oud spel gaat. Wie wil deelnemen aan het spel moet geld inzetten. Geen onschuldig spelletje dus want je kan jouw inzet verdubbelen of verliezen.



Oorlogs-spel

Oorlogs-spel

Gekozen door Rudy –
de “goede ideeën”-vrijwilliger

Ik heb een bijzondere belangstelling voor oorlogsspellen. Mijn favoriete spel komt dus uit deze categorie en kreeg de titel ‘Oorlogs-spel’. Het spel heeft als thema de eerste ‘Boerenoorlog’ tussen de Engelsen en de Afrikaners in zuidelijk Afrika. Het is een tijdsdocument dat verschillende taferelen van de oorlog op een realistische manier weergeeft. Opvallend is ook dat het spel werd uitgegeven door een koekjesfabriek. Het verbaast mij dat een commercieel bedrijf ervoor koos om een controversieel thema als de ‘boerenoorlog’ te illustreren in spelvorm.