Terugblik Erfgoedrendez-vous acht: Hoe kan je inzetten op zorg?
Wist je dat herinneringen ophalen – of in vaktermen reminiscentie – ook heel wat kansen biedt voor de zorgsector? Zeker voor personen met dementie blijkt het werken met voorwerpen en -verhalen uit vervlogen tijden een groot succes. Niet per se de feitelijke kennis over vroeger, maar wel de zintuigelijke stimulansen die het erfgoed teweeg brengen, stimuleren contact.
Erfgoed en zorg
Gezondheid is meer dan de afwezigheid van een fysieke ziekte. Het gaat ook over welzijn, je goed voelen en een fijn gesprek met iemand. En net daar kan de cultuur- en erfgoedsector een belangrijke rol in opnemen. Een museumbezoek, gidsbeurt, of het herontdekken van het vertrouwde verleden via erfgoedobjecten dragen allemaal bij tot die mentale zorg.
Erfgoedwerkers en zorgverleners werken daarom de laatste jaren meer en meer samen. Ook in Brugge! Samen met Foton, het Expertisecentrum voor dementie, werkt stad Brugge al vele jaren aan een dementievriendelijke stad. Musea Brugge en Erfgoedcel Brugge hebben de afgelopen jaren ook initiatieven opgezet die bijdragen aan die doelstelling.
Tijdens het achtste Erfgoedrendez-vous op 6 maart 2023 zetten we deze initiatieven in de kijker en delen we onze ervaringen. We kwamen samen in het Volkskundemuseum, dè plek bij uitstek om te mijmeren over vroeger!
Inspirerende tips and tricks
Geert Souvereyns (Musea Brugge) gaf de aftrap en vertelde meer over het project ‘van alle tijden’. In dit project gingen Leerlingen van het zevende jaar thuis- en bejaardenzorg van het KTA Brugge in gesprek met senioren van enkele Brugse woonzorgcentra. Het leverde mooie verhalen op en veel inspiratie om ook in de toekomst in te zetten op intergenerationeel contact in het Volkskundemuseum.
We waren zeer blij dat we Hilde Delameillieure, coördinator van Foton, mochten verwelkomen. Ze gaf ons tips over hoe we als erfgoedspelers kunnen bijdragen aan een dementievriendelijke stad. Hoe kan je een publieksactiviteit net dat ietsje anders aanpakken? Waar moet je rekening mee houden? Je kan alle tips nog eens nalezen in de presentatie. Het steunpunt FARO werkte samen met Foton ook een handige handleiding uit met concrete tips voor de erfgoedsector.
Tenslotte stelden we twee concrete projecten voor: de Memorabel-gidsbeurten van Musea Brugge en de Mijmerdozen ontwikkeld tijdens het project “Dieper graven in het geheugen” van Erfgoedcel Brugge. Gidsen Anne Vandewalle en Friede Wydaeghe vertelden over hun ervaringen en erfgoedconsulent Louise Vermeersch illustreerde hoe de mijmerdozen zijn opgebouwd. Zo kreeg het publiek ook een idee van hoe ‘erfgoed en zorg’ er in de praktijk kan uitzien.
Zoals bij elk Erfgoedrendez-vous was er ook gelegenheid om bij te praten met de erfgoedcollega’s tijdens de broodjesmaaltijd en receptie. En waar kon dat beter dan in de gezellige herberg van het Volkskundemuseum?!