Een terugblik op voorbije acties

2011-2014: een terugblik op voorbije acties

In 2011 sloegen de Sportdienst, Sportraad en Erfgoedcel Brugge de handen in elkaar voor ‘Sportverhalen’. De uitreiking van de 50ste Trofee van Sportverdienste vormde dé gelegenheid bij uitstek om terug te blikken en sportverhalen te verzamelen (nog steeds te bekijken op www.verhalenbankbrugge.be) en te bundelen in de schitterende publicatie ’50 x trofee van sportverdienste’ (in samenwerking met het Fotohuis).

Sport en erfgoed kwamen ook letterlijk in beeld met een panelenparcours doorheen de Brugse straten en met twee fototentoonstellingen (‘sporthelden’ en ‘clubzotten en cercletrutten’) in de tuin van het Volkskundemuseum. Op de Erfgoeddag 2012 met als thema ‘Helden’ werden de Brugse sportgoden ook in het zonnetje gezet.

Naast deze publieksprojecten was er ook aandacht voor het erfgoed van de sportverenigingen. Om hen meer bewust te maken van de waarde van dit erfgoed, werd een ‘Erfgoedhalte’ georganiseerd met korte, prikkelende voordrachten van ondermeer Erik De Vroede (Sportimonium), Dries Vanysacker (prof KU Leuven rond geschiedenis Club Brugge) en Peter Gheysen (Community Coördinator van Club).

Tips and tricks werden ook gebundeld in ‘Scoor met je sportverhalen’, een handige brochure over erfgoed bewaren en gebruiken in sportverenigingen die reeds aan 450 sportverenigingen in Vlaanderen werd bezorgd.  

Mooi is dat al deze inspanningen ook weerklank vonden in het vernieuwde reglement voor de erkenning en ondersteuning van Brugse sportverenigingen (2013). Het hebben van een erfgoedverantwoordelijke én het belichten van de historiek van de club op de website werden opgenomen als subsidiecriteria.