Religieus erfgoed Sint-Kruis online

Samen met de consulent religieus erfgoed zetten we in op de inventarisatie van het roerend erfgoed in de Brugse parochiekerken. De resultaten hiervan worden ontsloten via de digitale portalen Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be.
Nu vind je er ook de interessante collecties terug van twee kerken in Sint-Kruis: de kerk van de Heilige Kruisverheffing en Sint-Jozef, en de Sint-Franciscus van Assisikerk.

De neogotische H. Kruisverheffing werd in 1855 ingewijd, maar de geschiedenis en collecties gaan verder terug. Maar liefst 600 voorwerpen kwamen door de handen van de vrijwilligers tijdens de inventarisatie.

De Sint-Franciscus van Assisikerk werd in 1970 een volwaardige parochiekerk. In 2016 werd deze onttrokken aan de eredienst en als parochie toegevoegd aan de H. Kruisverheffing. Erfgoedcel Brugge begeleidde het traject om de collecties van deze kerk te inventariseren en te herbestemmen.

De werking van de vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed loopt ondertussen vijf jaar. Elf kerken werden al geïnventariseerd; waarvan zes reeds digitaal doorzoekbaar zijn via Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be.

Op het persmoment in Sint-Kruis onderstreepte Schepen van Cultuur Nico Blontrock het belang van deze vrijwilligerswerking: “Rondom ons bevindt zich een rijkdom aan erfgoed. Dit erfgoed helpen blootleggen vormt een belangrijke drijfveer voor de vrijwilligers religieus erfgoed. Ik wil hen van harte bedanken voor hun inzet sinds de opstart in 2014. En ik hoop dat ze nog geruime tijd hun engagement blijven opnemen.”

De collecties van de Heilige Kruisverheffing en Sint-Jozef en de voormalige Sint-Franciscus van Assisikerk zijn doorzoekbaar via Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be.

Zin in een voorproefje? Verken dan eerst de e-tentoonstelling.