Dubbelexpo ‘De wereld binnen handbereik’ opent in Leuven, Brugge volgt op 21 mei

maandag, 03 mei 2021

De collectie Spermalie gaat op verplaatsing. Tussen mei en augustus maak je in Brugge en in Leuven kennis met dit bijzondere erfgoed. Curatoren en ervaringsdeskundigen Piet Devos en Tonia In den Kleef presenteren op vraag van De Kade vzw en Erfgoedcel Brugge hun selectie uit de bijzondere verzameling hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking.

Die worden in Brugge en in Leuven getoond. En dit op zo’n manier dat zowel mensen met als zonder visuele beperking ervan kunnen genieten en leren. Het samen beleven, op een multizintuiglijke manier, staat hierbij voorop. Aan beide presentaties verleende Licht en Liefde ondersteuning.

Het eerste luik van de tentoonstelling in Leuven (KADOC-KU Leuven, 3 mei tot 29 augustus) kan je sinds deze week bezoeken. In Brugge opent ‘De wereld binnen handbereik’ (Musea Brugge, Arentshuis, 21 mei tot 29 augustus) op 21 mei.

Belangrijk om te weten voor je bezoek:

  • In beide collectiepresentaties delen verschillende ‘ambassadeurs’ (oud-leerlingen en -docenten) via audio hun ervaringen en vertellen over de betekenis van onderwijs in hun leven. Breng je eigen smartphone en oortjes mee om die te kunnen beluisteren.
  • De lezingen en rondleidingen die in het kader van de ‘Wereld binnen handbereik’ georganiseerd worden, zijn onder voorbehoud dat de corona-maatregelen dit toelaten.

 

Over de collectie Spermalie

Het Spermalie-instituut is een begrip in Brugge. Opgericht in 1836 door kanunnik Charles-Louis Carton, speelde het een belangrijke rol in de ontwikkeling van het onderwijs voor blinde en slechtziende kinderen, ook internationaal. De collectie hulpmiddelen voor leerlingen met een visuele beperking is bewaard gebleven. Ze bestaat onder meer uit schrijf-, lees- en rekenhulpmiddelen, naast objecten uit bijvoorbeeld het aardrijkskundig onderwijs en de opleiding handwerk. Al deze objecten boden leerlingen kansen op een meer zelfstandig en rijker leven.

Door De Kade vzw en Erfgoedcel Brugge werden eerder al een inventarisatie- en een waarderingstraject rond deze verzameling op poten gezet. Met deze dubbeltentoonstelling zetten we de volgende stap in de werking rond deze erfgoedcollectie.