Brugsch Poppenspel Den Uyl (2013)

In de jaren 1940 wordt in Assebroek het ‘Brugsch Poppenspel Den Uyl’ opgericht. Al snel groeit de bekendheid en het succes van Den Uyl, niet alleen in Brugge maar in heel West-Vlaanderen. Den Uyl werkt met prachtig gesneden handpoppen, voor die tijd indrukwekkende klank- en lichteffecten en goede scenario’s met een dosis humor. In 1982 gaan de gordijnen van de poppenkast definitief dicht. Enkele oud-spelers schenken in 1988 het materiaal van Den Uyl aan het Volkskundemuseum in Brugge.

Een vaste presentatie in het Volkskundemuseum en publicatie (2013) brengen ‘Den Uyl’ opnieuw tot leven.

Het figurentheatergezelschap Ultima Thule ging op vraag van Erfgoedcel Brugge ook met Den Uyl aan de slag. De nieuwe theatervoorstelling ‘Den Uyl, van poppen en mensen’ werd in 2013 maar liefst 18 maal opgevoerd in West-Vlaanderen en Gent.

Op www.verhalenbankbrugge.be kan je verder terecht voor diverse getuigenissen van enkele oud-poppenspelers. www.beeldbankbrugge.be neemt je mee tot in de poppenkast met memorabele foto’s van toen.

Een publicatie (46 blz.) bundelt de markante geschiedenis in woord en beeld. 

Een project van het Bruggemuseum, Heemkundige kring Arsbroek, het theatergezelschap Ultima Thule, het Cultuurcentrum Brugge, de Provincie West-Vlaanderen en Erfgoedcel Brugge.