Terugblik eerste proeftuinen ‘Dieper graven in het geheugen’

dinsdag, 20 oktober 2020

Na lang, maar noodzakelijk wachten konden we in augustus eindelijk de eerste proeftuinen in het project ‘Dieper graven in het geheugen’ opstarten. In dit traject onderzoeken we – samen met onze collega’s van Erfgoedcel TERF – verschillende methodes om de bewoners in onze West-Vlaamse woonzorgcentra herinneringen te helpen ophalen.

Vorige week werden de twee eerste proeftuinen afgerond in WZC Maria Rustoord in Ingelmunster en WZC De Waterdam in Roeselare. Die leverden alvast enkele mooie en warme momenten met de bewoners, hun mantelzorgers en het personeel. Ondertussen trekken we (in de mate van het mogelijke) met deze proeftuinen verder naar enkele Brugse zorglocaties.

Tijd om even stil te staan en de balans op te maken met een eerste terugblik!

 

Proeftuin 1: de band tussen bewoners en mantelzorgers versterken

In woonzorgcentrum Maria Rustoord wakkerden we op een speelse manier een gesprek aan tussen bewoners en hun mantelzorger(s). Hiervoor gingen we aan de slag met thema’s die de bewoners beroeren en een wisselwerking tussen hen mogelijk maken zoals de liefde, een uitstap naar zee of het wielrennen. Verschillende innovatieve werkvormen en methodieken werden hierbij uitgetest. Partners haalden herinneringen op aan hun eigen huwelijksdag met voorwerpen en foto’s uit de mijmerdoos ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’, moeder en dochter beluisterden samen het zintuiglijk hoorspel ‘Aan zee’ en dompelden zich onder in gezamenlijke strandherinneringen, of families speelden samen het interactieve bordspel ‘De koers is van ons’.

Wanneer de coronamaatregelen opnieuw versoepelen, trekken we verder naar WZC Van Zuylen in Brugge om ook daar deze pakketten uit te testen.

 

Proeftuin 2: de bewoners actief deelgenoot maken van een thema

Voor een tweede proeftuin werden de vertelkoffer Vrije Tijd (Erfgoedcel TERF) en de Huiselijke hoekjes (Erfgoedcel Brugge) uitgebreid met een belevingskoffer vol welzijnsactiviteiten. Deze werden een eerste keer uitgetest in WZC De Waterdam in Roeselare. Daarbij stonden verschillende vrijetijdsthema’s op het programma: We vierden Roeselare Kermis met een geanimeerde kermisquiz waarbij alle zintuigen werden aangesproken, maakten een reis rond de wereld aan de hand van een koffer souvenirs, schudden onze ledematen los tijdens een fit-o-meter langs de Huiselijke hoekjes en reden de Tour de France in eigen huis.

Begin oktober trok onze ‘Dieper graven’-karavaan verder naar palliatief dagcentrum het Heidehuis in Brugge. Samen met de bezoekers snuisterden we in de vrijetijdskoffer, maakten ook daar een reis rond de wereld in eigen hoofd en brachten een bezoek aan Madame Blanche om onze dromen en wensen in een herinneringsdoosje te vatten.