Terugblik Erfgoedrendez-vous zeven: Zet in op spel!

Zet in op spel! Onder dat motto brachten we het Brugse erfgoednetwerk bijeen op 17 oktober 2022. Samen met het VIVES SpellenLab bedachten we twee boeiende workshops: 'Spel als erfgoed' en 'Erfgoed als spel'.  

Spel als erfgoed

Het VIVES SpellenLab beheert een prachtige erfgoedcollectie van speelprenten en bordspellen. Op vraag van VIVES werd de erfgoedcel ingeschakeld om de historische collectie van het toenmalige Spellenarchief te digitaliseren met de hulp van vrijwilligers. We mogen als Bruggeling erg trots zijn op die interessante collectie die meteen deel uitmaakt van de grootste spellencollectie ter wereld!
Erfgoedcel Brugge en VIVES werken samen om deze erfgoedcollectie in kaart te brengen, optimaal te bewaren voor de toekomst en toegankelijk te maken voor het brede publiek. Dit resulteerde o.a. in meerdere e-tentoonstellingen op www.erfgoedbrugge.be en een overzicht van de collectie op www.erfgoedinzicht.be

Collega Sarah Verplancke, Riet Gheysen van het SpellenLab en Piet Notebaert, bezieler en oprichter van de collectie, stelden dit traject voor via deze presentatie. Ze vertelden over hoe ze de collectie inventariseren, digitaliseren en bewaren. 

Erfgoed als spel 

In de tweede workshop introduceerde Jef Suykerbuyk van het SpellenLab ons in de wereld van de spelmethodieken.

Om een erfgoedverhaal te vertellen raadde hij de deelnemers aan om met het principe van een escape room of cluedo te werken. Leuk! Maar ook leerrijk, want wie zelf naar informatie zoekt, onthoudt die informatie ook beter.

Het principe van het Time's up spel is ook een aanrader. Een ideale methodiek als 'herhalingsmoment', om te evalueren of jouw publiek het erfgoedverhaal goed heeft begrepen. Op Klascement geven leerkrachten tips hoe je zelf een Time's up spel maakt. 

Voor visueel materiaal zijn associatiespellen zoals Dixit of Stella een interessante piste. Het spel kan een mooie aanleiding zijn om schilderijen te bespreken en te vergelijken met elkaar. Uiteraard is een klassieke memory of puzzel ook een optie voor visueel aantrekkelijk materiaal. Voor de tentoonstelling Koffiestories werkte de erfgoedcel bijvoorbeeld een digitale versie van deze spellen uit op een touchtafel met afbeeldingen uit Brugse erfgoedcollecties. 

Wil je zelf aan de slag met spelmethodieken? Neem dan zeker contact op met het SpellenLab! Ze voorzien een begeleiding op maat en zetten je op weg in hun prachtige spellenbibliotheek. 

Koffiestories

We sloten de avond af met een glaasje rond de expomodule van Koffiestories. De Hogeschool VIVES is namelijk één van de vijf locaties binnen de koffiestoriesexpositie, een project waarin de Erfgoedcel de handen ineen slaat met vele partners, waaronder het VIVES SpellenLab. Bij de module maakten bezoekers kennis met de speelse touchtafel vol Brugs koffie-erfgoed, o.a. prachtige spelborden die werden uitgegeven door koffieproducenten.