Terugblik: Panelgesprek 'Erfgoed in het nieuwe normaal'
Op donderdag 17 september organiseerden we voor de derde keer een Erfgoedrendez-vous. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kozen we ook deze keer voor een (semi-)digitaal format: In een panelgesprek spraken we met zes Brugse erfgoedwerkers over de impact van de coronacrisis op hun werking en dachten we na over erfgoed in het nieuwe normaal.
Naast Ina Verrept en Jules De Doncker van Erfgoedcel Brugge wisten we volgende vier Brugse erfgoedwerkers te strikken:
- Elviera Velghe, Afdelingshoofd Publiekszaken en Tentoonstellingen bij Musea Brugge
- Koen Calis, Directeur-bibliothecaris bij de Openbare Bibliotheek Brugge
- Matthieu Clarysse, Coördinator van de Heilig Bloedprocessie
- Francis Micholt, Penningmeester bij Brugs Ommeland vzw, Koninklijke Heemkundige Kring Maurits van Coppenolle
Deze keer kon niet alleen het Brugse erfgoedveld, maar iedereen het Erfgoedrendez-vous live volgen via onze Facebookpagina.
Het panelgesprek gemist?
Dan kan je het via deze link integraal terugkijken. Of bekijk hieronder enkele thema’s die tijdens het gesprek aan bod kwamen.
Wat was het meest ingrijpende effect van de coronacrisis op de werking van je erfgoedorganisatie? Hoe heb je dat in eerste instantie proberen opvangen? En is die reactie sterk geëvolueerd tijdens de voorbije periode?
Zag je tijdens de voorbije maanden regelmatig de collega’s en/of vrijwilligers waar je mee samenwerkt? Hoe hielden jullie contact? En hoe zit het ondertussen met je (vrijwilligers)werking?
De coronacrisis zorgde ongetwijfeld voor een digitale inhaalbeweging op het vlak van collectie- en publiekswerking. Tegenover dit 'geluk bij een ongeluk' mag ook het sociaal aspect van een erfgoedwerking nu zeker niet uit het oog verloren worden. Maar hoe rijm je beide met elkaar?
Bibliotheken en musea krijgen doorgaans een heel groot en breed publiek over de vloer. Maar hoe bereik je je publiek in tijden van corona? En hoe communiceer je met hen?
Hoe zie je de toekomst voor je erfgoedorganisatie? Hoe wil je inspelen op het ‘nieuwe normaal’? Heeft Corona je kijk op een aantal aspecten van je erfgoedwerking (voorgoed) veranderd? En welke lessen trek je uit de voorbije maanden?