Terugblik Erfgoedrendez-vous tien: Brugge(n) bouwen met woorden

Het laatste Erfgoedrendez-vous van 2023 draaide rond de kracht van een verhaal. Verhalen vertellen zorgt ervoor dat mensen zich verbonden voelen en is van alle tijden. Verhalen kunnen zelf deel uitmaken van het erfgoed dat we willen doorgeven aan toekomstige generaties, maar verhalen kunnen ook over erfgoed gaan en helpen om de kennis van het verleden over te brengen.

Erfgoedcel Brugge werkte samen met het Brugse vertelcollectief De Op-Lichters en met de MaM een geanimeerd en hands-on avondprogramma uit, waarbij de deelnemers zelf aan de slag gingen met storytelling in functie van hun erfgoedpraktijk:

  • Welkom en introductie tot storytelling

Tijs Verbeke (coördinator MaM) heette iedereen welkom en lichtte de werking van de MaM toe. Margot Blomme gaf een korte theoretische inleiding over storytelling.

  • De Ver-Lichting van het Brugse erfgoed

Aan de hand van twee Brugse vertellingen stelden vertellers Frank Slabbynck en Karin Bral De Op-Lichters en hun aanpak voor. Ze gingen ook in op hoe het vertelcollectief kan ingeschakeld worden bij een erfgoedactiviteit.

  • Erfgoedcel Brugge zet in op storytelling

Louise Vermeersch vertelde wat het ‘Samen Lezen’-traject van Erfgoedcel Brugge i.s.m. Avansa Brugge en FARO inhoudt. Stagiaire Jeanne De Wolf ging in op de mogelijkheden van digital storytelling aan de hand van twee concrete voorbeelden die ze ontwikkelde in de ErfgoedApp (FARO).

  • Storytelling met erfgoed als invalshoek

Tijdens een praktische workshop gidste Margot Blomme (MaM) de deelnemers door enkele belangrijke aspecten van de kunst van het vertellen van verhalen. Na theorie was het woord aan de aanwezigen. Ze schoven in totaal de benen onder drie tafels die telkens een ander aspect van het Brugse erfgoed belichtten en een specifiek verhaalelement- of techniek aanbrachten. Hierbij stonden verbinding en connectie centraal.

  • Afsluiter

Nico Blontrock, schepen voor cultuur, sloot de avond af. Er kon worden nagepraat met drankje.

Download hier de presentaties van de avond.