Terugblik open monumentendag

Tijdens het Open Monumentenweekend kon je de iconische site van het Begijnhof (her)ontdekken via verschillende activiteiten. Voor de erfgoedcel opende het weekend al op vrijdag 8 september met een Erfgoed Leeft! activiteit i.s.m. Avansa waarbij bezoekers onder begeleiding van zuster Stéphanie een kijkje namen in het Monasterium zelf.

Op zaterdagnamiddag 9 september opende vervolgens de pop-uptentoonstelling Vakmanschap van de Brugse begijnen tentoongesteld. De expo was het orgelpunt van de inventarisatie die PARCUM en Erfgoedcel Brugge in het Begijnhof hadden uitgevoerd, respectievelijk van het kloostergedeelte en de kerk. In totaal kwamen ongeveer 1.500 bezoekers kijken naar een tiental erfgoedobjecten die het leven van de begijnen – en in het bijzonder hun vakmanschap – illustreren.

Kon je er niet bij zijn, maar blijf je wel benieuwd? Bezoek dan zeker eens de e-tentoonstelling die we bij de Begijnhofcollectie maakten. Enkele betrokkenen bij de inventarisopmaak vertellen je graag wat meer over het traject en hun favoriete objecten!

Daarnaast waren we ook aanwezig in Hof Sebrechts. Een workshop met meester-patroonontwerper Margot Billiet na je mee in de wereld van chinoiseriebehang van Hof Sebrechts. Achteraf kon je het huis bezoeken met een gepassioneerde gids. Het huis krijgt binnekort een nieuwe bestemming, het was één van de laatste keren om de originele sfeer van het huis op te snuiven. Hof Sebrechts werd gekocht door Istoir die een nieuwe invulling aan het gebouw zal geven.