Ontdek Brugse levensbeschouwingen voortaan via de ErfgoedApp

donderdag, 30 april 2020

Brugge telt tientallen historische kerken, kloosters en abdijen die een sterke band met het katholieke geloof hebben. Maar ook andere levensbeschouwingen (moslims, orthodoxen, protestanten, anglicanen, vrijzinnigen, boeddhisten, hindoes, …) hebben hun eigen plekken in de stad. Deze zitten vaak verscholen achter Brugse gevels, maar hebben niettemin een rijke geschiedenis.

Om dit in de verf te zetten sloeg Erfgoedcel Brugge de handen in elkaar met Diversiteitsdienst Brugge, Vormingplus regio Brugge, S-wan, YOT vzw, CCV en ZoWe. Samen met vertegenwoordigers van deze levensbeschouwingen maakten we de stadswandeling (en bij uitbreiding fietstocht) ‘Gesloten/open deuren: In dialoog met Brugse levensbeschouwingen’. Op elke halte krijg je info over de plek zelf, enkele specifieke rituelen of gebruiken én is er een kort filmpje met iemand uit de gemeenschap die je vertelt waarom hij of zij koos voor deze religie of levensbeschouwing.

De route werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de stadsapp Xplore Bruges. Begin 2020 hield deze op te bestaan. Om deze unieke inkijk in Brugse levensbeschouwingen niet verloren te laten gaan, werkten we de voorbije maanden hard om de route in een nieuwe, frisse lay-out via de ErfgoedApp van FARO beschikbaar te maken.

Wil je kennismaken met divers Brugge en op reis gaan in eigen stad? Download dan de ErfgoedApp voor Android via Google Play of Apple via de App Store en zoek naar de route ‘Gesloten/open deuren’

Voorlopig is enkel de Nederlandstalige versie al opnieuw beschikbaar. De Engelse en Franse versies volgen binnenkort.