Lancering toolkit Erfgoedspel: Erfgoedorganisaties en jeugdbewegingen samen aan de slag rond lokaal erfgoed

dinsdag, 08 december 2020

Op 1 december verzamelden meer dan 450 deelnemers uit alle hoeken van de cultureel erfgoedsector online voor de tiende (en voor het eerst digitale) editie van het Groot Onderhoud. Met lokaal en bovenlokaal erfgoed als centraal thema bleek dit het ideale forum voor de officiële lancering van het Erfgoedspel.

Het voorbije jaar ontwikkelden we – samen met de andere West-Vlaamse erfgoedcellen (CO7, erfgoed zuidwest, Erfgoedcel TERF en Kusterfgoed), de cultuureducatieve organisatie Oetang, FARO en leiders van verschillende lokale jeugdbewegingen – verschillende spelformats die de spelers kennis laten maken met het erfgoed uit de buurt. Daarbij zorgden we ook voor een toolkit waarmee de spellen heel eenvoudig aan een bepaalde locatie (dorp, stad, wijk of gemeente) aangepast worden. Elk format vertrekt vanuit de ErfgoedApp en werd zo bedacht dat de digitale mogelijkheden van de app en het jeugdbewegingsleven elkaar versterken.

Tijdens het Groot Onderhoud mochten we in een themasessie vertellen over hoe wij als erfgoedorganisaties een brug wisten te slaan met het lokaal jeugdwerk. We namen de deelnemers mee doorheen het co-creatieproces dat we samen met jeugdleiders doorliepen en nodigden de erfgoedsector uit om zelf met de toolkit aan de slag te gaan en samen met lokale jeugdbewegingen hun eigen erfgoedspellen uit te werken.

En dat leverde heel wat positieve reacties op!

Ben je benieuwd naar onze ervaringen of naar het Erfgoedspel zelf?

  • Via deze tijdlijn kan je het hele co-creatieproces mee herbeleven.
  • Op de website Erfgoedspel.be vind je alles wat je moet weten wanneer je zelf een lokaal erfgoedspel wil uitwerken.