Erfgoedcel Brugge werkt mee aan Open Monumentendag 2023

Het jaarthema van Open Monumentendag 2023 is “levend erfgoed”. En dat is geen toeval, want in 2023 wordt wereldwijd de 20ste verjaardag van de UNESCO conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed gevierd. Het wordt dan ook een bijzondere editie waarbij Herita de brug wil leggen tussen onroerend en immaterieel erfgoed.

Onder de noemer 'Met hart en ziel' wordt gefocust op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze monumenten. Ze bepalen mee de ziel van de plek of hebben er een enorm groot hart voor.

Erfgoedcel Brugge werkt daarom met veel plezier mee aan deze editie van Open Monumentendag op drie locaties:

  • We brengen i.s.m. PARCUM en Musea Brugge een tentoonstelling over het leven en vakmanschap van de Brugse begijnen in het Begijnhof, dat dit jaar 25 jaar beschermd is als UNESCO werelderfgoed.
  • De expo “RESTafette religieus textiel” loopt vanaf 18 augustus in het Sashuis en wordt gekoppeld aan demonstraties van Brugse makers textiel. Zo verbinden we historisch en hedendaags vakmanschap met elkaar.
  • In het Hof Sebrechts organiseren we samen met Brugse maker Margot Billiet een workshop chinoiserie behangpapier maken, waarbij je aan de slag gaat met sjablonen gebaseerd op de historische motieven in deze prachtige dokterswoning aan het Sebrechtspark. Wie weet, prijkt er na afloop van Open Monumentendag wel een stukje geschiedenis bij jou op de muur?

Het volledige programma ontdek je vanaf 7 augustus op de website van Open Monumentendag.

Voor de workshop “Maak chinoiseriebehangpapier in Hof Sebrechts” is het aantal deelnemers beperkt en moet je vooraf inschrijven.