Brugs Airbag Festival is inspirerende voorbeeldpraktijk immaterieel erfgoed

Cultuurcentrum Brugge besliste 20 jaar geleden om de accordeontraditie aan te zwengelen en daarbij erfgoed en hedendaagse muziekcultuur te combineren in een breed muzikaal project. Naar aanleiding van het succes van de eerste editie van Airbag Festival, besloot het Brugse stadsbestuur om opnieuw een accordeonopleiding aan te bieden aan het stedelijk conservatorium. Ondertussen is het een vaste traditie dat de leerlingen van de accordeonklas een proloog van het eigenlijke festival verzorgen. Van in het begin koos de festivalorganisator ervoor om een breed programma samen te stellen in samenwerking met diverse culturele partners. Reeds bij de eerste editie besteedde Airbag Festival een bijzondere aandacht aan het erfgoed, o.a. via verschillende publicaties over het Brugse accordeonverleden, tentoonstellingen, en een vaste samenwerking met het Volkskundemuseum Brugge.
   
Met een breed programma wil de organisatie een zo groot mogelijke participatie tot stand brengen bij verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, schoolgaande jeugd, senioren, actieve muziekliefhebbers, zowel amateurs als professionele artiesten, toevallige passanten of toeristen. Daardoor, en door de laagdrempeligheid, geeft het festival zowat elke Bruggeling de indruk mede-eigenaar te zijn van het initiatief.  Op 20 jaar tijd is er dankzij Airbag Festival een hechte erfgoedgemeenschap ontstaan die een liefde voor de accordeonmuziek en het accordeon deelt. Het festival brengt die gemeenschap telkens opnieuw samen.

Dit jaar wordt het Airbag Festival toegevoegd aan het Register Inspirerende Voorbeeldpraktijken Immaterieel Erfgoed. Het Register biedt een nieuwe blik op de festivaltraditie en ziet het als een goede borging van immaterieel erfgoed. Het is een mooi voorbeeld van hoe een festival een instrument en muzikale praktijk nieuw leven kan inblazen.

Naast Airbag festival werden nog 5 andere erfgoedpraktijken aan het Register toegevoegd. Lees meer daarover in het persbericht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.