Over ons

Erfgoedcel Brugge is er voor iedereen die wil samenwerken rond Brugs cultureel erfgoed. Daarbij horen zowel roerend als immaterieel erfgoed.

Heb je zelf een idee? Deel het met ons!

Wie weet kunnen we je helpen of in contact brengen met een gespecialiseerde erfgoedorganisatie.

Onze Kerntaken

Informeren

  • We delen interessante erfgoedweetjes en belangrijk erfgoednieuws.
  • We verwijzen je door naar gespecialiseerde erfgoedorganisaties.
  • We nemen jouw erfgoedactiviteiten mee in onze communicatiekanalen.

Ondersteunen

  • We coördineren Brugse erfgoedprojecten en -trajecten.
  • We denken mee over jouw project of erfgoedwerking en helpen je de geschikte erfgoedpartner vinden.
  • We onderzoeken mee of jouw erfgoedproject gesubsidieerd kan worden.

Samenwerken

  • We verbinden lokale spelers die Brugs erfgoed bezitten en dit willen delen met een ruimer publiek.
  • We wisselen kennis uit met onze collega’s erfgoedcellen en met andere Vlaamse erfgoedorganisaties.
  • We zetelen in bovenlokale stuurgroepen en overlegcomités en delen de nieuw verworven inzichten met het lokale erfgoednetwerk.

Onze Missie

Samen met de verschillende professionele en vrijwillige erfgoedwerkers in Brugge bouwen we verder aan een lokaal erfgoednetwerk. We gaan volop voor een kwaliteitsvolle en innovatieve erfgoedwerking, met aandacht voor samenwerking en kennisdelingDe Vlaamse Beleidsprioriteiten voor het lokaal cultureel-erfgoedbeleid gelden hierbij als vertrekpunt.

Wat houdt een erfgoedcelwerking concreet in?

Het ‘erfgoedcelmodel’ werd ondertussen bijna twee decennia geleden uitgerold. In die 20 jaar hebben de 22 erfgoedcellen in Vlaanderen en Brussel zich getoond én bewezen met allerlei vormen van ondersteuning, begeleiding en diverse publieksprojecten. Helemaal op maat van hun streek of (kunst)stad.

Naar aanleiding van de Vlaamse verkiezingen in 2019 maakten de erfgoedcellen een round-up. Om inzicht te bieden in wie ze zijn, wat ze doen, waar en hoe ze het verschil maken. En, ten slotte: om duidelijk te maken wat hun noden zijn.

Ontdek meer over 20 jaar erfgoedcelwerking in Vlaanderen en Brussel in deze folder.

Ons Team

Erfgoedcel Brugge is een stadsdienst met vijf medewerkers. Elk vanuit onze eigen expertise werken we dagelijks samen met mensen en organisaties die het Brugs erfgoed koesteren en er mee aan de slag willen.

Contacteer ons voor meer info.

Kom je liever langs? Dan maak je best op voorhand een afspraak.

Lothar stuurt onze werking aan. Hij volgt het cultureel-erfgoedbeleid op, coördineert het traject inventarisatie religieus erfgoed en stemt af met andere organisaties en overheid.

Lothar Casteleyn
T 050 44 50 46 
lothar.casteleyn@erfgoedcelbrugge.be

Katrien zet in op digitale en nieuwe media. Ze stuurt de werking van ErfgoedBrugge.be en Xplore Bruges aan en biedt begeleiding bij lokale trajecten (zoals de vernieuwing Musea Brugge-website). Ook voor digitale communicatie-acties kan je bij haar terecht. Daarnaast leidt ze de organisatie van Erfgoeddag of buurtprojecten in goede banen. 

Katrien Steelandt
T 050 44 50 45
katrien.steelandt@erfgoedcelbrugge.be

Anje zorgt voor onze algemene ondersteuning en administratie. Ze is ons aanspreekpunt voor de vrijwilligerswerking en de uitleenkoffers.

Anje Timmerman
T 050 44 50 48
anje.timmerman@erfgoedcelbrugge.be

Ina begeleidt erfgoedgemeenschappen via projectrealisatie en ondersteuningstrajecten. Momenteel zet ze in op de collectie Spermalie, sporterfgoed en onze reminiscentiewerking.

Ina Verrept
T 050 44 50 47
E ina.verrept@erfgoedcelbrugge.be

Onze Vrijwilligers

We kunnen rekenen op een trouw en enthousiast team vrijwilligers, dat ons zowel voor als achter de schermen ondersteunt. Lees hier hoe onze vrijwilligers het verschil helpen maken.

Op Stage bij ons

Wil je zelf aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en ben je nog op zoek naar een boeiende stageplaats?
 
Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

We verwelkomden al heel wat stagiairs, en dit voor uiteenlopende opdrachten. Van projectbegeleiding tot communicatie, van onderzoekstrajecten tot nieuwe media: we hebben heel wat in de aanbieding.

Heb je interesse, aarzel dan niet contact met ons op te nemen! We nodigen je graag uit voor een kennismakingsgesprek.Terugblik eerste 15 jaar

In 2016 vierden we onze 15de verjaardag. Stap mee in onze teletijdmachine en herbeleef 15 jaar erfgoedcelwerking in 100 beelden.