Erfgoedrendez-vous: Hoe kan je inzetten op zorg?

Op het eerste Erfgoedrendez-vous van dit jaar zijn we te gast in het Volkskundemuseum, de plaats bij uitstek om nostalgisch te mijmeren over vroeger.

Wist je dat herinneringen ophalen – of in vaktermen reminiscentie – ook heel wat kansen biedt voor de zorgsector? Internationaal onderzoek toont aan dat het inzetten van cultureel erfgoed hierbij een positieve impact kan hebben op het welzijn en dus ook op de gezondheid van mensen. Erfgoedwerkers en zorgverleners werken daarom de laatste jaren meer en meer samen.

Zeker voor personen met dementie blijkt het werken met voorwerpen en -verhalen uit vervlogen tijden een groot succes. Niet per se de feitelijke kennis over vroeger, maar wel de zintuigelijke stimulansen die het erfgoed teweeg brengen, stimuleren contact.

Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge ontwikkelden daarom in samenwerking met FOTON (expertise centrum dementie) een aanbod op maat van personen met dementie: de mijmerdozen ontwikkeld tijdens het project “Dieper graven in het geheugen” en de Memorabel-gidsbeurten. We delen onze ervaringen en expertise graag met jullie.

Hoe ziet het reminiscentieaanbod er uit? Welke (kleine) aanpassingen kan jij doen aan jouw rondleiding, tentoonstelling of publieksactiviteit? En hoe kan je jouw collectie niet alleen bewaren en tentoonstellen, maar ook echt inzetten om connectie te maken met personen met dementie? Wil je zelf aan de slag of ben je gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Je bent van harte welkom!

Zoals bij elk Erfgoedrendez-vous is er ook gelegenheid om bij te praten met je erfgoedcollega’s tijdens de broodjesmaaltijd vooraf of receptie achteraf.

Praktisch

Wanneer: Maandagavond 6 maart, 18u-21u. 

Waar: Volkskundemuseum, balstraat 43, 8000 Brugge.

Programma 

18u-18u45: Broodjesmaaltijd en onthaal

18u45-19u: Welkom (Nico Blontrock, Schepen van cultuur) 

19u-19u15: Inleiding ‘Erfgoed en zorg’- Geert Souvereyns (Volkskundemuseum, Musea Brugge)

19u15-20u: Tips voor dementievriendelijke erfgoedactiviteiten– Hilde Delameillieure (FOTON)

20u-20u20: Project Memorabel – (Anne Vandewalle en Frieda Wydaeghe, gidsen Musea Brugge)

20u20-20u40: Project Dieper graven in het geheugen - Louise Vermeersch (Erfgoedcel Brugge)

20u40-21u: receptie

Inschrijven kan nog tot 1 maart 2023 door het invullen van onderstaand inschrijvingsformulier: