Stadsarchief Brugge

Stadsarchief Brugge

Het Stadsarchief is het historische kenniscentrum bij uitstek over Brugge. Wie meer wil weten over de rijke geschiedenis van de stad Brugge, over zijn Brugse huis, familie, vereniging … is er aan het juiste adres. Door de recente integratie met het OCMW-archief is die rol alleen maar groter geworden. Sinds 2017 is het Stadsarchief Brugge door Vlaanderen erkend als culturele archiefinstelling.

 

Wat vind je er? 

De collectie bestaat uit meer dan 12 strekkende kilometer documenten. Het gaat daarbij niet alleen over archiefbestanden maar ook over een verzameling kaarten en plannen, een uitgebreide fotoverzameling, een audiovisuele collectie, affiches, een collectie doodsprentjes en doodsbrieven, boeken, tijdschriften … De oudste documenten gaan terug tot de 12de eeuw en de meest recente tot de 21ste eeuw.


Belangrijke archiefbestanden zijn die van de stad Brugge (inclusief Zeebrugge) en de voormalige gemeenten Sint-Pieters-op-de-Dijk, Assebroek, Koolkerke, Dudzele, Lissewege, Sint-Andries, Sint-Kruis en Sint-Michiels. Van groot belang zijn ook de archiefbestanden van het OCMW en haar rechtsvoorgangers: Commissie van Openbare Onderstand, Bureel van Weldadigheid, Commissie van Burgerlijke Godshuizen en verschillende gods- en gasthuizen. Tot slot zijn er verschillende bestanden van private archiefvormers: bedrijfsarchieven (La Brugeoise, de Nederlandse Gist- & Spiritusfabriek …), socio-culturele verenigingen (onder meer onderstandsmaatschappijen of mutualiteiten), families (Adornes, van Caloen, Veranneman …), ambachten en gilden, componisten (Busschop, De Roo, Ryelandt …), architecten (bijvoorbeeld Louis Delancenserie) …

 

Het archief raadplegen?


Een bezoek aan onze leeszaal is gratis. We vragen wel om bij je eerste bezoek een fiche met je gegevens in te vullen. Vergeet je ook het inschrijvingsregister niet telkens je langskomt? Nog enkele handige tips: check eerst even onze openingsuren en reserveer eventueel je documenten op voorhand. De onthaalmedewerkers en het wetenschappelijk personeel helpen je graag verder tijdens je bezoek.

Heel wat informatie is ook online beschikbaar. Kijk zeker eens naar volgende websites:

-          www.erfgoedbrugge.be (collectie Beeldbank Brugge en Bronnen in Context bevat materiaal van het stadsarchief)

-          www.kaartenhuisbrugge.be (interessant voor de geschiedenis van je huis)

-          www.archiefbankbrugge.be (interessant voor stamboomonderzoek)

  • Laatst bijgewerkt op 26-07-2019