Erfgoeddag 2022

Deelnemen als erfgoedorganisatie

Werk je voor een erfgoedorganisatie en wil je graag een Erfgoeddag-activiteit organiseren? Hieronder geven we je een overzicht van al je opties!

o   In de Erfgoedweek (19-22 april):

 • … kan zélf naar de school trekken door een expert uit je organisatie naar de klas te sturen. Die ‘erfgoedklasbak’ neemt het dan een uurtje over van de leraar.
  • Is dit een formule die jou ligt? Meld jezelf of je collega dan vóór 6 december aan via inschrijven.erfgoeddag.be.
  • De expertise die je klasbak aanbrengt, wordt in de komende maanden gekoppeld aan de interesse van de scholen die zich voor het klasbakkentraject registreerden.
  • Let op: In deze fase volstaat het van te bedenken over welk thema de klasbak zal spreken. Je hoeft nog geen volledige les uit te denken. Voor de uiteindelijke invulling van je les biedt FARO gedurende de komende maanden overigens ook een heus begeleidingstraject aan.
  • Ben je geïnteresseerd in deze formule, of heb je hulp nodig? Geef ons een seintje en we helpen je graag verder. Je kan alles ook zelf nog eens nalezen in de inspiratiebrochure en op de website van FARO.
 • … kan je de scholen bij jou uitnodigen voor een bezoek of workshop met nét dat tikkeltje meer.
  • Je kiest zelf wat je aanbiedt en op welke momenten in de week je dat doet, maar houd uiteraard rekening met de openingstijden van de scholen, en met hun vaak beperkte activiteitenbudget. We raden daarom aan om deze VIP-activiteiten gratis aan te bieden.
  • Is deze Erfgoedweekformule iets voor jou en sta je te popelen om klassen op bezoek te krijgen? We ontvangen graag je eerste ideeën tegen 6 december via erfgoeddag@brugge.be. Na onze feedback dien je je activiteit vóór 14 januari in op inschrijven.erfgoeddag.be. Je activiteit zal dan na verloop van tijd verschijnen in de database van Cultuurkuur.be.
   Wil je dat wij je inschrijving voor onze rekening nemen? Stuur ons dan vóór 5 januari alle basisgegevens van je activiteit door via erfgoeddag@brugge.be
  • Wil je wel zo’n schoolactiviteit aanbieden, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met ons op. We zoeken graag met jou mee naar een ideaal scenario dat binnen je werking past, en we helpen je ook om in contact te komen met lokale scholen.
  • Over dit type Erfgoedweek-initiatief kan je meer lezen in de inspiratiebrochure en op de website van FARO.
 • … kan je je educatieve werking in de kijker zetten door je educatief materiaal (bv. lesvoorbereidingen) te delen via Erfgoedwijs.be.
  • Spreekt deze formule jou en je organisatie aan? Je leest alles wat je moet weten op de website van FARO. Op 9 december kan je ook aansluiten bij een praktijksessie. Tijdens deze workshop leer je onder meer hoe je nieuwe educatieve materialen aan Erfgoedwijs toevoegt en hoe je je eventueel al bestaande aanbod op de site beheert.
  • Voor deze Erfgoedweekformule is er niet meteen een deadline voorzien, maar het is raadzaam om ook hier te mikken op januari 2022. In de aanloop naar Erfgoeddag maakt FARO namelijk meerdere malen reclame voor het platform, en als je materiaal tegen dan al online staat, maak je je organisatie natuurlijk meer zichtbaar!
  • Ook hier geldt: ben je geïnteresseerd, maar heb je vragen, bedenkingen… Laat het ons dan per kerende weten.
  • Meer weten? Raadpleeg de inspiratiebrochure of de website van FARO.

o   Op Erfgoeddag (24 april):

Wil je een publieke activiteit organiseren op Erfgoeddag Brugge 2022? Stuur ons je eerste ideeën tegen 6 december via erfgoeddag@brugge.be. Twijfel je nog of vraag je voordien gewoon graag ons advies? Laat het ons weten, en we plannen een persoonlijk overleg met jou in.

Na onze feedback dien je je activiteitsvoorstel vóór 14 januari 2022 in op inschrijven.erfgoeddag.be. In het voorjaar van 2022 stroomt je activiteit dan door naar de publieke databank van Uit In Vlaanderen.

We kunnen je activiteit ook voor jou inschrijven, maar dan hebben we je voorstel iets vroeger nodig, namelijk tegen 5 januari. Laat ons iets weten via erfgoeddag@brugge.be en we sturen je een inschrijvingsfiche op.

We herinneren je er nog even aan je publieksactiviteit moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De activiteit is gratis.
 • De activiteit heeft te maken met het thema ‘Erfgoeddag maakt school.’
 • De activiteit heeft te maken met (erfgoed uit) Brugge.

We begrijpen dat je in het huidige Covid-tijdperk nog niet met 100% zekerheid kan zeggen hoe je activiteit er tegen Erfgoeddag uit zal (mogen) zien. Daarom vragen we je om in deze fase in de eerste plaats het concept van je initiatief vast te leggen. Intussen hebben we vanuit de Erfgoedcel bovendien ook al enige ervaring met het organiseren van coronaveilige activiteiten. We geven je hieromtrent dan ook graag advies op maat in een persoonlijk overleg. Geef ons een seintje als je dit wenst.

Tot slot wijzen we je graag op het potentieel van Erfgoeddagradio. Net als vorig jaar maken we in april een hele dag radio met Villa Bota. Ben je bereid om iets te komen zeggen/zingen/doen… op de radio? Of zie je andere mogelijkheden? Laat het ons dan zeker weten via op erfgoeddag@brugge.be.