Inventarisatie Religieus Erfgoed

Erfgoedcel Brugge zet in op de zorg voor en ontsluiting van het Brugs religieus erfgoed. Sinds 2015 zijn een 15-tal vrijwilligers aan de slag. Onder begeleiding van de consulent religieus erfgoed Benoit Kervyn maken ze een digitale inventaris op van alle erfgoedobjecten uit de Brugse parochiekerken.

Wil je als Brugs kerkbestuur ook een beroep doen op de vrijwilligerswerking religieus erfgoed? Neem contact op met projectverantwoordelijke Lothar Casteleyn.

Dankzij de inventaris van het roerend religieus erfgoed krijgt het kerkbestuur een handig overzicht van de samenstelling van zijn collectie.

Verken de collecties

Deze kerkbesturen beschikken al over een digitale inventaris:

  • de Orthodoxe Kerk HH. Konstantijn en Helena (Brugge centrum)
  • de Sint-Gilliskerk (Brugge centrum)
  • de Sint-Franciscus van Assisikerk (Sint-Kruis)
  • de Heilige Kruisverheffing en Sint-Jozefkerk (Sint-Kruis)
  • de Sint-Jakobskerk (Brugge centrum)
  • de Sint-Pieter in de Bandenkerk (Dudzele)
  • de Sint-Katarinakerk (Assebroek)
  • de Sint-Jozef en Sint-Kristoffelkerk (Assebroek)

Deze inventarissen worden toegankelijk gemaakt via de databank Erfgoedinzicht.be. Op de bijhorende website kan je nu al grasduinen door de collecties van de Orthodoxe Kerk HH. Konstantijn en Helena, de Sint-Gilliskerk en de Sint-Jakobskerk. 

Ook via ErfgoedBrugge.be kan je deze collecties bekijken.

Bekijk de inventaris van de Sint-Gilliskerk Bekijk de inventaris van de Orthodoxe Kerk
Bekijk de inventaris van de Sint-Jakobskerk

Bekijk de filmpjes

Onze vrijwilliger Daniël Vantorre is ook een gepassioneerd amateurfilmer. Met zijn camera legt hij het vele werk achter de schermen vast. Bekijk zijn reportages in de Orthodoxe Kerk en de Sint-Gilliskerk.

De keuze van de vrijwilligers

Inspelend op het Erfgoeddag-thema KIEZEN (2018) toonden de vrijwilligers de mooiste, interessantste en meest verrassende objecten uit de meer dan 3000 voorwerpen die ze de voorbije jaren inventariseerden. Ook benieuwd naar hun keuze? Blader dan door de folder of bekijk het filmpje.

Ontdek de schatten van de Sint-Jakobskerk

Zin in een boeiende wandeling in één van Brugges mooiste kerken? De stadsapp Xplore Bruges neemt je mee langs 15 kunstschatten van de Sint-Jakobskerk. Deze gratis tour is beschikbaar in drie talen: Nederlands, Frans en Engels.

Bekijk deze route op XploreBruges.be, of download de app voor android via Google Play of apple via de App store.


Volg het vrijwilligerswerk

Lees meer over de werkzaamheden van onze vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed. Blik samen met hen terug op de voorbije realisaties en kijk waar ze nu actief zijn.