Digitalisering & Erfgoed

Digitalisering van Brugs erfgoed is een werkingslijn die Erfgoedcel Brugge van bij haar start ter harte nam. Al meer dan 15 jaar worden projecten en trajecten opgezet om het Brugs erfgoed op een gebruiksvriendelijke manier digitaal toegankelijk te maken.

Dat doen we steeds in nauwe samenwerking met stedelijke partners zoals Musea Brugge, Stadsarchief Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge en Raakvlak. Belangrijk is dat we daarbij een brede blik behouden en ook het hele Brugse erfgoedveld ondersteunen.

Maak kennis met onze Digitaliseringprojecten

ErfgoedBrugge.be

ErfgoedBrugge.be is de online schatkamer van het Brugse erfgoed. De stedelijke erfgoeddiensten Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge en Raakvlak presenteren via deze weg meer dan anderhalf miljoen Brugse erfgoedstukken online.

Heb je vragen over ErfgoedBrugge.be? Mail naar info@erfgoedbrugge.be.

 

Xplore Bruges (begin 2020 stopgezet)

Tot 2020 was Xplore Bruges de officiële bezoekersapp van Brugge. Met deze gratis app - die zowel voor apple als android beschikbaar was - kon je alle hoekjes van Brugge verkennen. Daarbij had je de keuze tussen stadswandelingen, fietstochten en indoorroutes. Bijna allemaal waren deze beschikbaar in vijf talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans.

Begin 2020 werd beslist om niet verder in een eigen app en mobiele website te investeren en hield Xplore Bruges op te bestaan. Veel van de routes werden wel beschikbaar gemaakt worden via de ErfgoedApp van FARO.

Xplore Bruges werd ontwikkeld dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen. Erfgoedcel Brugge coördineerde de werking. Voor de realisatie van de routes kon Erfgoedcel Brugge rekenen op de medewerking van Brugge Plus vzw, Café Vlissinghe, CCV Brugge, Concertgebouw Brugge, Dienst Monumentenzorg en Erfgoedzaken Brugge, Diversiteitsdienst Stad Brugge, European Lettering Institute, Handmade in Brugge, Musea Brugge, Openbare Bibliotheek Brugge, Stadsarchief Brugge, S-Wan, Sint-Jakobskerk, VormingPlus regio Brugge, YOT vzw en ZoWe Verpleegkunde.

ErfgoedApp

De Gotische zaal van het Stadhuis en de schouw van het Brugse Vrije spreken tot de verbeelding en vertellen heel wat verhalen. Bezoekers kunnen voortaan deze twee Brugse pareltjes bezoeken met nieuwe audioguides met Augmented Reality. Erfgoedcel Brugge en Musea Brugge werkten hiervoor samen met de ErfgoedApp van FARO, steunpunt voor het roerend en immaterieel cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen.

Hoe werkt het?

Aan de kassa krijg je een ipod. Met de camera van de ipod ‘scan’ je een kunstwerk. Het toestel werkt op basis van Augmented Reality en geeft meteen aan of er extra informatie ter beschikking is. Een mooie staaltje van nieuwe technologie dat het bezoek interactiever en interessanter maakt. Als Bruggeling is het bezoek aan het Stadhuis en Brugse Vrije bovendien gratis. Waarop wacht je nog?

Routes Xplore Bruges op ErfgoedApp

In de loop van 2020 werden heel wat routes uit Xplore Bruges opnieuw beschikbaar gemaakt via de ErfgoedApp.

Ondersteuning erfgoedspelers rond digitalisering

Via onze digitaliseringsprojecten ondersteunen we ook graag het bredere Brugse erfgoedveld. In samenwerking met verschillende stedelijke erfgoeddiensten denken mee over een sterke doelgroepgerichte publiekswerking voor ErfgoedBrugge.be.

Vanuit die kennis en ons netwerk rond digitalisering en erfgoed willen we bijzondere lokale collecties en erfgoedcollecties van niet-stedelijke organisaties meer digitale zichtbaarheid helpen geven. We denken hierin graag met je mee!

 

Publiekswerking rond digitaal erfgoed

Het erfgoedpubliek digitale vaardigheden bijleren blijft een belangrijke uitdaging voor de toekomst.

Samen met Avansa (in het kader van het initiatief ‘Erfgoed leeft!’) of via kleinschalige lokale initiatieven organiseren we kennismakingssessies, waar je onze digitaliseringsprojecten op een laagdrempelige manier leert kennen.