Nieuwe struikelstenen in de kijker

Struikelstenen (of 'stolpersteine') zijn kleine herdenkingsplaatjes voor de woonplaatsen van de slachtoffers van het Nazi-Regime. Het concept werd bedacht door kunstenaar Günter Demnig. Ondertussen vind je al over heel Europa dergelijke steentjes. 

Ook in Brugge nam de werkgroep struikelstenen Brugge initiatief om de slachtoffers op die manier te herdenken. Bijzondere verhalen van gewone mensen krijgen zo meer aandacht in de herinneringscultuur rond de Tweede Wereldoorlog. Het gebeurde niet ver weg, maar dichtbij en om de hoek.  

Inhuldiging nieuwe stenen

Op zaterdag 9 december hielden we een rondrit en een korte plechtigheid bij elke nieuwe struikelsteen die in Brugge geplaatst werd. Iedereen kon vrij deelnemen, aan één of meerdere plekken. 

Dit was het gevolgde parcours:

13u00 Serreynstraat 22, Sint-Andries, ter ere van Bertha en Albert Serreyn
13u30 Karel de Stoutelaan 70, Kristus-Koning, ter ere van Norbert Vanbeveren
14u00 Mortierstraat 46, Brugge, ter ere van Renaat Vandevoorde
14u45 Geervelde 56, Assebroek, ter ere van Leon Pollet
15u15 Kastanjelaan 4, Sint-Kruis, ter ere van Jacky Barkan en Edouard Zimmerman
16u15 Gedenkkapel op de Westkapelse Steenweg 44, Dudzele, ter ere van Cyriel Huys

Inhuldiging steen Hector Joye en lezing Koen Aerts 

Op donderdag 14 december huldigden we de laatste nieuwe Brugse Struikelsteen in, aan de Sint-Jorisstraat 69, Brugge. Deze steen werd geplaatst ter ere van Hector Joye, de echtgenoot van Louise Legros, die tijdens de jaren veertig de directrice was van de toenmalige Normaalschool (nu Howest).

De inhuldiging viel samen met een persmoment rond het Struikelsteen-initiatief en werd gevolgd door een lezing door Koen Aerts (UGent) over herinneringseducatie. Hij doctoreerde in 2011 aan de Universiteit Gent met het onderzoek “Repressie zonder maat of einde? De juridische re-integratie van collaborateurs in de Belgische staat na de Tweede Wereldoorlog“. Het onderzoek van zijn boek “Kinderen van de repressie” lag ook aan de basis voor de Canvas-docureeks “Kinderen van de collaboratie“.

De lezing werd voorafgegaan door een korte inleiding over de Brugse cases en een toelichting over het educatieve pakket dat bij de nieuwe struikelstenen ontwikkeld wordt door stagiaire Jeanne De Wolf (HoGent). 

ErfgoedApp tour

Jeanne De Wolf (HoGent) ontwikkelde voor de Brugse struikelstenen een tour in de ErfgoedApp (FARO) en werkte hierbij samen met de werkgroep, familieleden en het Brugse vertelcollectief De Op-Lichters. In de app vind je het verhaal achter de tien Brugse struikelstenen, met bronmateriaal en audiofragmenten. Via de kaart vind je de dichtstbijzijnde steen of kan je zelf een tour samenstellen in je buurt. De ErfgoedApp tour maakt deel uit van het educatieve pakket dat in het voorjaar wordt gelanceerd.