NIEUWSBRIEF
9 december 2022
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

bedankt vrijwilligers!

Met welke lekkernij konden we onze dierbare vrijwilligers beter bedanken op Sinterklaas dan met chocolade?
   
We trokken op 6 december met een 20-tal vrijwilligers en het ganse team van Erfgoedcel Brugge naar Brugse meester-chocolatier Sukerbuyc voor een demonstratie pralines maken. Samen blikten we tijdens een verrukkelijke high tea terug op een boeiend jaar met veel mooie projecten, waar onze vrijwilligers mee hun schouders onder zetten: van ‘Erfgoeddag maakt school’, de collectiedag ‘Spelerfgoed in je buurt’ op Sint-Pieters, tot de registratie van de historische spellen in het VIVES SpellenLab en het religieuze erfgoed in de Emmaüsparochie.

   
Vele handen maakten licht werk en daarom: van harte dank je wel!

    

   

waardering inboedel Sint-michielskerk

Samen met vertegenwoordigers van het Bisdom, het kerkbestuur en Musea Brugge hebben we het afgelopen jaar de waarde van de collectiestukken uit vier kerken in de Emmaüsparochie ingeschat. Daarbij stelden we ons vragen als: is dit object zeldzaam? Is het gemaakt van kostbare grondstoffen? Verwijst het op een betekenisvolle manier naar de kerkgeschiedenis en haar geloofsgemeenschap? Als laatste is nu ook de Sint-Michielskerk aan de beurt.
   
Nu zijn we geïnteresseerd in de waarde die jij aan dit alles hecht. Heeft een object een persoonlijke betekenis voor jou of roept het bijzondere herinneringen op? Kom het ons vertellen op het participatiemoment op woensdag 11 januari 2023. Die dag kun je tussen 14 en 18u de erfgoedcollectie in de kerk komen bewonderen en waarderen.

    

 educatieve koffer spermalie

Op 16 november lanceerde Erfgoedcel Brugge een nieuwe educatieve koffer! Deze koffer kadert in de samenwerking tussen Erfgoedcel Brugge en vzw De Kade binnen het cultureel-erfgoedproject 'De Wereld binnen Handbereik'.
   
Met deze educatieve koffer ontdekken de leerkrachten van Spermalie het erfgoed van de school en gaan ze ermee aan de slag via interactieve werkvormen. De koffer zit boordevol instrumenten om met de klas het rijke erfgoedverleden van het instituut te ontdekken. 

   
Wil je meer weten? Klik hier!

    

projectverslag 'dieper graven in het geheugen' online

Eind november hebben we samen met Erfgoedcel TERF het reminiscentieproject 'Dieper graven in het geheugen' afgesloten.
   
Sinds 15 november is het nieuwe uitleenaanbod online, in de vorm van 5 thematische mijmerdozen om één-op-één herinneringen op te halen met ouderen of mensen met dementie online.
   
Sinds vorige week kan je ook de projectresultaten nalezen op de websites van erfgoedcellen Brugge en TERF, op de projectendatabank van FARO en op de website van het Regionaal expertisecentrum dementie Sophia.
   
Wil je weten over de nieuwe mijmerdozen en hoe je ze kan gebruiken bij intergenerationeel contact? Raadpleeg dan onze website.

     

 TOEKENNING LEERLING-MEESTERBEURZEN
   De Vlaamse minister van Cultuur kent 22 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten, goed voor een totaalbedrag van 615.470 euro. Daarmee ondersteunt hij 22 meesters-vaklui en 32 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden ambachtelijke kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.
   
Er zijn 4 Brugse meester-leerlingtrajecten gehonoreerd. Lees er hier meer over.

     

 terugblik koffiestories
    

We blikken terug op zeer fijne samenwerkingen met maar liefst 15 partners binnen dit project!
   
Met de expo Koffiestories bereikten we in Brugge naar schatting zo’n 4400 bezoekers. Ook het activiteitenprogramma was een succes met 366 deelnemers.
   
De expo reist dankzij de Brugse editie toch verder rond in Vlaanderen. Heb je ze gemist? Check www.koffiestories.be voor de volgende locaties!  

   

   

  125 JAAR GISTFABRIEK IN BRUGGE
   In 2022 bestaat de Gistfabriek in Brugge 125 jaar. De Nederlandse Gist- & Spiritusfabriek uit Delft nam op 13 april 1897 de stokerij van Jules Verstraete aan de Wulpenstraat over.
   
Heel wat historisch beeldmateriaal dat de boeiende geschiedenis van de gistfabriek illustreert, is vanaf 15 december te zien op de muren rond de fabriek. De fototentoonstelling is een samenwerking tussen Stad Brugge (Stadsarchief), Genencor International en PK Projects.

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.