NIEUWSBRIEF
13 oktober 2022
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

koffiestories van start

Vorige week openden we de expo Koffiestories. Nog tot 6 november kom je op 5 plekken in de stad heel wat te weten over koffie-erfgoed.
   
Dit weekend gingen we van start met een eerste geslaagde activiteit: ‘Paard en Ruiter’ in de Openbare Bibliotheek. Via de koptelefoon en een kunstinstallatie vertoefde je even in een imaginair koffiehuis, heerlijk!
   
Ook zin in een leuke koffie-activiteit? Volgend weekend gaan we koffie proeven in de Oxfam Wereldwinkel te Sint-Andries en koffiekletsen in VIVES Hogeschool, Campus Xaverianen. Surf voor een overzicht van alle activiteiten naar www.koffiestories.be/activiteiten.

     
   

   

waardering religieus erfgoed Emmaüsparochie schiet goed op

De afgelopen maanden waardeerden we het roerend patrimonium in de Sint-Willibrord-, Sint-Godelieve- en Sint-Baafskerk samen met PARCUM, Musea Brugge, Bisdom Brugge en de betrokkenen bij de eredienst in de Emmaüsparochie.
   
Tijdens de participatieve momenten documenteerden we de betekenis die dat erfgoed voor de lokale gemeenschap heeft. Deelnemers konden hun mening geven over het culturele erfgoed in hun kerk, dat toegelicht werd dankzij een brochure en een selectie tentoongestelde kerkschatten.
   
Dit moment werd in de Sint-Willibrord- en Sint-Godelievekerk gekoppeld aan de allerlaatste misviering, vermits deze kerken onttrokken zijn aan de eredienst en hun inboedel zich in een herbestemmingstraject bevindt.

     


   

 terugblik cultuurmarkt

Een nieuw cultuurseizoen… dan vind je ons op de cultuurmarkt!
   
Op Autoloze Zondag (ofwel een winderige 18 september) reden we met een bakfiets vol erfgoedprojecten en -materiaal naar ’t Zand. Bij ons standje in de schaduw van het Concertgebouw maakte je kennis met de expo Koffiestories. We maakten het Brugse publiek ook warm voor onze dialoogdag ‘Dieper graven in het geheugen’ op 20 oktober.
   

machtige manuscripten

Het Grootseminarie Brugge bewaart meer dan 100 kostbare middeleeuwse manuscripten afkomstig uit de bibliotheken van de cisterciënzerabdijen van Ten Duinen en Ter Doest, waarvan de oudste teruggaan tot de 12de eeuw.
   
In 2020-2022 werden 20 handschriften uit deze collectie geconserveerd en gerestaureerd door het Book Heritage Lab van de KU Leuven. Dankzij het project, dat mogelijk gemaakt werd met steun van het Fonds Baillet Latour (Koning Boudewijnstichting), is dit uniek stukje erfgoed veilig gesteld voor de toekomst.
   
Lees hier meer over dit project.

  

 mmmonk

Op 1 december wordt mmmonk.be feestelijk ingehuldigd! Op dit online platform zetten Openbare Bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent hun middeleeuwse manuscripten in de kijker.
   
Mmmonk.be wordt een goudmijn voor onderzoekers, docenten, studenten en al wie benieuwd is naar de boekenpracht uit de middeleeuwse abdijen van Ter Doest, Ten Duinen, Sint-Baafs en Sint-Pieters. Op donderdagavond 1 december geven experten toelichting bij de collectie en de website en krijg je enkele originele manuscripten te zien. Je gaat ook in gesprek met Brugse en Gentse kunstenaars die aan de slag gingen voor het zijproject ‘mmmonk inspireert’.
Schrijf je hier gratis in.

   
Daarnaast biedt Openbare Bibliotheek Brugge een online lessenreeks aan voor professionals en erfgoedliefhebbers i.s.m. het Henri Pirenne Instituut.
Schrijf je hier gratis in voor de lessenreeks.

  
     

 inclusief werken met vrijwilligers in de erfgoedsector      
    

Hoe kan je als erfgoedorganisatie inclusief werken?
    
Histories organiseert een boeiende studiedag over het betrekken van vrijwilligers in maatschappelijk kwetsbare posities op 22 oktober in Gent.
    
Histories interviewde 20 good practices in Vlaanderen, waaronder Erfgoedcel Brugge. Op het programma: boeiende lezingen, een rondleiding bij twee goede voorbeelden (Museum Dr. Guislain en het Gents documentatiecentrum DMSG), rondetafelgesprekken om ervaringen uit te wisselen en de voorstelling van een brochure met de verwerking van de interviews. 
    
Lees meer en schrijf je in.

  

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.