Samen herinneringen ophalen aan sport:
nieuwe uitleenkoffer in Souvenirs-reeks


Sinds 2012 maakt Erfgoedcel Brugge werk van reminiscentie, het stimuleren van (oudere) mensen om spontaan of bewust herinneringen op te halen. Met dit doel voor ogen kwamen er vijf herinnerings- of reminiscentiekoffers tot stand, met als thema’s school, zorg, religie, vrije tijd en werk. Koffers vol oude filmpjes, foto’s en voorwerpen uit het verleden die het geheugen prikkelen en ouderen uitnodigen om te vertellen.

Vanaf 1 juli is er een nieuwe Souvenirs-koffer beschikbaar met als thema sport. De ‘belangrijkste bijzaak ter wereld’ mag in onze ogen niet ontbreken in het rijtje. Er is gekozen voor zes sporten (zwemmen, voetbal, wielrennen, gymnastiek, schaatsen en tennis) én een apart hoofdstukje rond supporters. Het geheel werd uitgewerkt door Margot Logier, studente sociaal-cultureel werk van de Arteveldehogeschool, tijdens een stage bij Erfgoedcel Brugge.

Sport spreekt bij uitstek de zintuigen aan: door dingen te doen, door te ruiken, te luisteren, te kijken… worden sterke en dikwijls heel mooie herinneringen gemaakt. Wie herinnert zich niet de stem van een aantal commentatoren, de truitjes van wielergoden, de geur van chloor tijdens een bezoek aan het zwembad…

Aan de hand van een algemene handleiding en zeven thema-tasjes (rond de zes sporten en het supporteren) met objecten, extra uitleg, vragen en tips, helpen we ergotherapeuten en andere mensen die met ouderen werken om het gesprek rond sport aan te vatten en levendig te houden. Het is absoluut geen must om alle sporten aan bod te laten komen. We hopen echter dat we, dankzij een brede waaier aan keuzemogelijkheden, voor elk wat wils kunnen bieden.

Wie interesse heeft om met de reminiscentiekoffer SPORT aan de slag te gaan, kan hem vanaf 1 juli ontlenen bij Erfgoedcel Brugge.