Geboorterituelen

Brugge telt verschillende geloofsgemeenschappen, elk met hun eigen tradities. In het kader van Erfgoeddag 2016 werden de geboorterituelen van enkele gemeenschappen gebundeld via een tentoonstelling en parcours langs zes open huizen.

Voor de tentoonstelling in het Centraal Infopunt werden in totaal 17 personen geïnterviewd. Elke getuige vertelde aan de hand van een voorwerp iets meer over zijn of haar persoonlijk geboorteritueel. De verzamelde verhalen en objecten gunden de bezoekers een blik op geboorterituelen uit het vrijzinnig humanisme, de islam, de anglicaanse, protestantse, orthodoxe en rooms-katholieke kerk, het boeddhisme, hindoeïsme en het jodendom. 

Ook na Erfgoeddag 2016 leven deze getuigenissen verder.

Allereerst is er een folder die alle getuigen bundelt en eveneens de contactgegevens bevat van elke gemeenschap. Ook benieuwd? Klik op de foto hieronder of vraag de folder bij ons op.

De getuigenissen werden ook opgenomen op film. Enkele fragmenten uit acht interviews werden gebundeld in een kort filmpje.

De Diversiteitsdienst Stad Brugge zal in de toekomst met deze folder en de getuigenissen nog verder aan de slag gaan. Hou dus ook hun communicatie in het oog, of neem zelf contact op via diversiteitsdienst@brugge.be of 050 44 82 44.

Geboorterituelen in Brugge is een project van Erfgoedcel Brugge, Diversiteitsdienst Stad Brugge, FMDO vzw, ORBIT vzw, Vormingplus regio Brugge, YOT vzw en Diaconie Brugge. 

De portretten zijn gemaakt door Bossman & Joss.