NIEUWSBRIEF
18 mei 2016
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter

TERUGBLIK ERFGOEDDAG 2016

De 16de editie van Erfgoeddag was een schot in de roos. Musea, bibliotheken, archieven, erfgoed- en andere verenigingen organiseerden in Brugge maar liefst 64 activiteiten, die het thema 'Rituelen' belichtten en samen 9.000 bezoeken opleverden. 
Herbeleef hier het Brugse erfgoedweekend.

Enkele tentoonstellingen uit het aanbod kan je nog steeds bezoeken:

  • ‘125 jaar 1 mei-viering in Brugge’: nog tot 31 mei in het Stadsarchief Brugge

  • ‘Van wens tot mens. Brugse geboorterituelen’: nog tot 19 juni in het Volkskundemuseum

  • ‘Oude rituelen roesten niet: vijf West-Vlaamse processies in de kijker’: nog tot 25 juni in de Provinciale Bibliotheek

Klik hier voor verdere praktische informatie.

Wil je als bezoeker zelf nog iets kwijt over jouw Erfgoeddag: vul dan onze enquête in.

CORES-SYMPOSIUM

Cores is het competentieplatform voor conservatie en restauratie van boeken en archief dat in 2008 werd opgericht door Syntra West vzw en enkele Brugse erfgoedinstellingen (waaronder Erfgoedcel Brugge).

Vanaf 2016 organiseert CORES een tweejaarlijks symposium; het eerste vindt plaats op 17 juni.

Onder de noemer ‘Een veelzijdige kijk op eenvoudige banden’ wordt stilgestaan bij de soepele banden met eenvoudige structuren die massaal in onze archieven en bibliotheken liggen gestapeld. Invalshoeken die aan bod komen zijn terminologie, technieken en structuren bij gebruiksbanden, alsook conservatie en restauratie, geschiedenis en hedendaagse bandcreaties.

Internationale experten geven lezingen, restauratoren delen hun ervaring over concrete restauraties, en Brugse archieven en bibliotheken laten in eigen huis banden zien.

Voor wie geïnteresseerd is in de fysieke benadering en de geschiedenis van handschriften en boeken valt er op dit symposium heel wat interessants te rapen.

Klik hier voor meer informatie.

KRANT ‘WOELIG WATER’

LECA, het landelijk expertisecentrum voor cultuur van alledag, nodigt je via de krant ‘Woelig water’ uit om uitgebreid kennis te maken met twee bijzondere tradities aan onze Vlaamse kust: de zeezegeningen en de vissersmissen. Erfgoedcel Brugge werkte ook mee.

Zo divers als de mensen zijn die instaan voor de organisatie, zo verschillend zijn de vieringen zelf. De Zeewijding in Zeebrugge is uiteraard ook opgenomen in de krant.

Benieuwd naar een exemplaar? Klik hier voor meer info.

EDUCATIEF PROJECT IN DE PRIJZEN

‘De Groote Oorlog door kinderogen’ is één van de 28 laureaten van de Europa Nostra-prijs, en dit in de categorie ‘Opleiding, scholing en bewustmaking’.

Dit project is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de West-Vlaamse erfgoedcellen (TERF, CO7, Kortrijk & Brugge), Kidscam en Lessen in het donker.  Veertien klassen van de derde graad lager onderwijs werkten een animatiefilm uit rond het thema van de Eerste Wereldoorlog

Bekijk hier het Brugs filmpje.

Geboorterituelen

Brugge telt verschillende geloofsgemeenschappen, elk met hun eigen tradities. In het kader van Erfgoeddag 2016 werden de geboorterituelen van zes gemeenschappen gebundeld via een tentoonstelling en parcours langs de diverse huizen.

Ook na Erfgoeddag 2016 leven deze getuigenissen verder. Maak kennis met het filmpje of vraag bij ons de folder op.

LARA TAVEIRNE VERTELT

In de aanloop naar Erfgoeddag 2016 vertelde de Brugse schrijfster Lara Taveirne op de regionale televisie Focus en WTV over tien verschillende rituelen in West-Vlaanderen.

Heb je deze reeks gemist? Geen probleem, wij bundelden de filmpjes op onze website.

INSPIRATIENAMIDDAG MAGDA

Op 12 april jl. nodigde Yot samen met Erfgoedcel Brugge  diverse organisaties uit die actief zijn rond de zorg voor religieus erfgoed, en dit om kennis te maken met ‘Magda’ en in dialoog te treden rond kerkherwaardering.

We delen hier graag de presentaties en inzichten van die inspiratienamiddag.

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.