NIEUWSBRIEF
12 oktober 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

terugblik open monumentendag

Naar aanleiding van het Open Monumentenweekend kon je de iconische site van het Begijnhof en het mysterieuze Hof Sebrechts (her)ontdekken via verschillende activiteiten, waaraan Erfgoedcel Brugge meewerkte.
   
Het Begijnhof kon je ontdekken tijdens een Erfgoed Leeft!-activiteit in het Monasterium met zuster Stéphanie en in het huis van de Grootjuffrouw presenteerden we enkele topstukken uit de collectie in de pop-uptentoonstelling Vakmanschap van de Brugse begijnen tentoongesteld. Deze expo werd erg gesmaakt door bijna 1.500 bezoekers! Bezoek hier de e-tentoonstelling!
     
Een workshop met meester-patroonontwerper Margot Billiet nam je mee in de wereld van chinoiseriebehang van Hof Sebrechts. Achteraf kon je het huis verder bezoeken met een gepassioneerde gids.
     
      

doe mee aan mijmeren op school

In november lanceren we een nieuw project binnen onze reminiscentiewerking: ‘Mijmeren op school’.
     
We organiseren vijf gezellige vertelnamiddagen in november en december waarbij jongeren en ouderen in gesprek gaan. Onze mijmerdozen vol objecten, geuren, foto’s en geluiden uit verloren tijden, ondersteunen deze uitwisseling. De vertelnamiddagen gaan door op drie locaties: Hof Bladelin, LDC Balsemboom en effectief ‘op school’ in de Maricolen. Na afloop zullen ze een nieuw lespakket voor intergenerationeel contact tussen leerlingen uit het middelbaar en ouderen stofferen.
   
Wil je meedoen of ken je een oudere persoon die wel zin heeft in een gezellige mijmermiddag? Schrijf dan in voor 26 oktober!
   
        

Inspiratiedag "erfgoed achter de schermen"

De belevingsexpo “De Schouwburg Vertelt. Beroepen achter de schermen” sloot op 31 augustus zijn deuren en ontving zo’n 3.300 bezoekers. Op de inspiratiedag over podiumtechnisch en scenografisch erfgoed in Vlaanderen en Brussel op 5 september, een initiatief van CEMPER en Cultuurcentrum Brugge (Cc), ontdekten podiumhuizen, bedrijfsleiders en erfgoedcollega’s de expo voor een laatste keer. Ze genoten verder van een gevuld programma van lezingen en praktijkvoorbeelden.
     
Met deze inspiratiedag werd een tweejarig cultureel-erfgoedproject afgesloten, hoewel het Cc ook in de toekomst wil blijven werken met zijn unieke erfgoedcollectie in de Brugse Stadsschouwburg. Daarbij kan het rekenen op de verdere ondersteuning van Erfgoedcel Brugge, die de afgelopen twee jaar in de projectstuurgroep zetelde en de digitale registratie van de collectie ondersteunde.

     
 

 
    

brugoh!

    

Dinsdagavond 10 oktober hebben we samen met Handmade in Brugge en andere partners de aftrap gegeven van BRUGOH!, een zoektocht naar een nieuw, fris, Brugs souvenir!
   
Tijdens deze heuse kick-off probeerden we de aanwezige geïnteresseerde makers te enthousiasmeren, inspireren en motiveren om een eigen ontwerp voor een souvenir te maken. Erfgoedcel Brugge is bij dit project betrokken om het Brugse erfgoed te promoten als inspiratiebron en om de inhoudelijke link met Brugge te bewaken.
   
Heb je dit moment gemist maar heb je zelf zin om deel te nemen aan deze wedstrijd om een Brugse blikvanger te ontwerpen? Geen paniek! Inschrijven kan nog tot 20 december.
     
     

    

    

samenlezen
      

Wil je jouw erfgoedverhaal toegankelijk maken voor een divers publiek? Wil je erfgoedverhalen (her)ontdekken samen met iemand die pas Nederlands is beginnen leren? Dan is ‘Samenlezen’ een project voor jou!
   
Samenlezen is een methodiek waarbij de begeleider een verhaal voorleest aan een groep en pauzeert doorheen de tekst. De toehoorders worden uitgenodigd om te verwoorden wat ze voelen bij de tekst, hoe ze erover denken en welke aspecten uit hun eigen leven ze erin herkennen. Een prachtige manier om erfgoedverhalen te (her)ontdekken samen met mensen die nog maar pas de Nederlandse taal zijn beginnen leren.

   
Wil je ook samenleesbegeleider worden voor anderstaligen? FARO, Erfgoedcel Brugge en Avansa slaan de handen in elkaar en organiseren volgend voorjaar opleidingstrajecten voor samenleesbegeleiders en voor het herschrijven van erfgoedverhalen op taalniveau 1.1 en 1.2.
     
     

   

   

onderzoekweek howest
   

Op 23 oktober gaat opnieuw de onderzoekweek met de studenten van de lerarenopleiding van Howest van start. Tijdens deze week zetten de studenten een onderzoek op poten om op een didactisch verantwoorde manier erfgoed in hun klaspraktijk te betrekken. Erfgoedcel Brugge is hierin mee trekker om deze week mee in goede banen te leiden. De studenten worden ondergedompeld in de Brugse erfgoedwereld en maken kennis met diverse Brugse erfgoedpartners. Op het einde van de week hebben ze een klasbakactiviteit ontwikkeld die door diezelfde erfgoedpartners ingezet kan worden tijdens de Erfgoedweek 2024.
     
FARO ziet hier eveneens muziek in en stimuleert ook anderen in Vlaanderen om op deze manier tewerk te gaan. 
    

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.