NIEUWSBRIEF
11 mei 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

een terugblik op erfgoeddag

Erfgoeddag 2023 is achter de rug… En we kijken terug op een bijzonder beestige editie in Brugge!
   
Samen met 53 lokale partners dompelden we het publiek onder in alle aspecten van het dierenrijk. Het programma met zijn 56 activiteiten viel duidelijk in de smaak, want we registreerden dit jaar maar liefst 6.500 bezoeken!
     
Heb je Erfgoeddag gemist? Of heb je misschien al heimwee naar de toffe sfeer van de afgelopen editie? Snuffel eens door de foto’s of geniet van de aftermovie.
     
Bedankt aan iedereen die Erfgoeddag tot een heus erfgoedfeest maakte!
     
Graag tot volgend jaar, op 21 april 2024, voor een nieuwe Erfgoeddag Brugge.      

Dit was erfgoedweek 2023

Dit jaar werd voor de tweede keer een Erfgoedweek georganiseerd aansluitend op Erfgoeddag.
   
We trokken met onze nieuwe educatieve koffer, de Alaambak, naar de klas en dompelden de leerlingen onder in de wereld van de ambachten. Hou onze uitleendienst in de gaten voor meer materiaal!
   
We gingen ook langs bij de lessen Nederlands voor anderstalige nieuwkomers in LIGO. Samen met de samenlees-begeleiders lazen de cursisten dierenlegendes van over de hele wereld op een toegankelijk taalniveau. De bundel herwerkte verhalen vind je hier.

 bedankt voor een beestige erfgoeddag

Erfgoeddag is niet mogelijk zonder de bezige bijdragen van allerlei collega's, medewerkers, stagiairs, vrijwilligers... Daarom kwamen we op 2 mei een laatste keer bijeen op de Kinderboerderij om iedereen die aan 'Beestig!' heeft meegeholpen, hartelijk te bedanken!
   
Imker Antoon Rooryck zorgde eerst voor een deskundige uitleg over het boeiende leven van de honingbij. Nadien schoven we aan tafel voor een gezellige babbel en een lekkere verse pannenkoek met al even verse honing!
   
Bedankt aan iedereen die Erfgoeddag mee mogelijk maakte!

   
   

project regionale collectiezorg in brugge en oostende van start   
   

Begin mei startte Pieter De Ketelaere als deskundige regionale collectiezorg. Pieter zal het project “Naar een regionale collectie- en depotwerking in regio Brugge-Oostende” de komende 3 jaar in goede banen leiden. Hij werkte al enkele maanden bij Erfgoedcel Brugge en is momenteel nog deeltijds aan de slag in het Cultuurcentrum Brugge. Hij deed ervaring op rond collectieregistratie en -waardering bij Musea Brugge en Design Museum Gent.
   
Pieter werkt vanaf september fulltime op het project en zal nauw samenwerken met de kersverse depotcoördinator van Musea Brugge en met collectiebeheerders in de regio Brugge-Oostende. Pieter wordt begeleid door een projectstuurgroep, waarin alle 16 projectpartners vertegenwoordigd zijn.
   
Op 21 juni komt deze groep voor de eerste keer samen. Dat is de officiële start van het project.

   

   

     

 VIVES SpellenLab is historische speelprenten rijker
    

Brugge mag trots zijn op de grootste diverse collectie spellen ter wereld. Die wordt beheerd door VIVES SpellenLab.
   
De collectie bestaat niet enkel uit hedendaagse spellen die nog actief worden gebruikt, ze bevat ook heel wat historisch waardevolle stukken, die door de vrijwilligers van Erfgoedcel Brugge worden gedigitaliseerd. Met de recente schenking Eric van Waarden zijn er nu zelfs speelprenten uit de 18de eeuw aan de collectie toegevoegd. Hierdoor dekt VIVES SpellenLab voortaan meer dan 250 jaar spelgeschiedenis!
   
Op 21 april stelde Erfgoedcel Brugge samen met VIVES de nieuwe aanwinsten voor aan de pers. Ontdek ze nu zelf ook op ErfgoedBrugge.be of via deze gloednieuwe e-tentoonstellingJe ziet er bijvoorbeeld een speelprent uit 1816 over de geschiedenis van Napoleon.

   

 

    

   

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.