NIEUWSBRIEF
6 april 2023
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

schrijf je nu in voor erfgoeddag 2023

   

Erfgoeddag Brugge 2023 komt eraan. Maak je klaar voor een ‘beestige’ editie!

Heb je jouw favoriete activiteit(en) al uitgekozen? Nog niet? Ontdek hier ons programma met maar liefst 56 gratis activiteiten. Op heel wat locaties in Brugge kan je je op zondag 23 april laten meenemen naar de wereld van de dieren en ontdek je meteen ook wat hun link met erfgoed is.

Ook dit jaar moet je voor sommige activiteiten inschrijven. Je kan nu hier reserveren tot en met donderdag 20 april om 22u.

Tot op Erfgoeddag in Brugge? 

      

 jaarverslag 2022
    

In 2022 hebben we opnieuw hard gewerkt om van Erfgoedcel Brugge een betrokken organisatie te maken.
   
Afgelopen jaar zetten we o.m. in op inclusief werken, op jongeren betrekken, op collectieregistratie, -zorg en ontsluiting en op het borgen van vakmanschap voor de toekomst.
     
Wil je meer lezen over de realisaties van Erfgoedcel Brugge in 2022? Klik dan snel verder en lees ons
jaarverslag!  

    
   

    

 verder op weg naar een inclusieve werking


   

Om diversiteit meer structureel te verankeren in de werking van de Erfgoedcel ontwikkelden we een diversiteitsplan met daarin onze visie op inclusiviteit en de geplande acties daarrond. We verwerkten daarbij de opgedane kennis uit het regionale leer- en coachingstraject “Erfgoed en diversiteit” met het Agentschap Integratie en Inburgering en FARO, alsook feedback en tips van Diversiteit Brugge en de Cel Cultuurbeleid Brugge, FMDO en Concertgebouw Brugge.
    
We zien dit plan als een werkinstrument voor deze beleidsperiode (2021-2026), waarna we onze acties evalueren, bijsturen en aanvullen.

   
   

expo "7 stemmen" in laatste erfgoedlab damme

   

Wat als het publiek beslist over de erfgoedobjecten die worden tentoongesteld? Kom naar de expo “7 Stemmen” van het Erfgoedlab Damme en ontdek zelf het resultaat.
   
De zeven stemmen zijn personen met verschillende achtergronden en leeftijden, de jongste curator is 10 jaar en de oudste net geen 80. Elke publiekscurator maakte een keuze uit de collectie van het Sint-Janshospitaal en belicht op een persoonlijk manier een stukje van de bijna 800-jarige geschiedenis van het Damse hospitaal. De 7 Stemmen kregen vanaf de eerste voorbereidingen tot aan de opening een persoonlijke bondgenoot. Erfgoedcel Brugge begeleidde publiekscurator Nikoleta Leftheri en we zijn erg trots op het resultaat!
   
Het derde en laatste Erfgoedlab Damme loopt van 18 mei tot en met 31 augustus telkens van woensdag tot zondag.

   

   

 
 nieuwe oproep beurzen vakmanschap


     

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert opnieuw een online infosessie voor wie een beursaanvraag wil doen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. De sessie gaat door op 3 mei, om 19u. Inschrijven kan tot 28 april.
   
Samen met Handmade in Brugge begeleiden wij Brugse meesters en leerlingen die interesse hebben in een beursaanvraag. Collega Lisa Bracke neemt ze bij de hand tijdens een praktijkgerichte workshop op 15 mei, om 19u in KORF (Naaldenstraat 4, Brugge). Inschrijven kan hier.

   

 
 HULP BIJ CAMPAGNE IMMATERIEEL ERFGOED


     

In 2023 wil de Werkplaats Immaterieel Erfgoed (WIE) immaterieel erfgoed in Vlaanderen beter bekend maken. Daarom zet WIE de communicatiecampagne "Zo goed voelt erfgoed” op poten, waar we ook jou graag bij betrekken.

Ben je bezig met immaterieel erfgoed, behoor je tot een erfgoedgemeenschap die een erfgoedpraktijk beoefent en wil je dat graag aan iedereen tonen? Bestel dan nu je gepersonaliseerde poster via deze website. Je krijgt hem gratis opgestuurd en kan hem dan vanaf 3 juni 2023 uithangen. Zo kan ook jij bijdragen bij het bekend maken van tradities, rituelen, vakmanschap…

   

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.