NIEUWSBRIEF
9 november 2022
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

 

terugblik dialoogdag

Op 20 oktober rondden erfgoedcellen Brugge en TERF het project 'Dieper graven in het geheugen' af met een dialoogdag. We mochten zo'n 70-tal mensen uit de zorg- en erfgoedsector verwelkomen die op professioneel vlak met ouderen in contact komen. Het was een erg inspirerende dag waarop ook ons reminiscentieaanbod en dat van gelijkgestemde organisaties werd gepresenteerd.
   
Vanaf 15 november kan je de nieuwe mijmerdozen ontwikkeld tijdens dit project uitlenen bij Erfgoedcel Brugge met thema's zoals 'de tuin', 'de kermis' en 'aan zee'! Hou hier onze uitleenpagina in de gaten.
           

   

de wereld binnen handbereik, verankerd in Spermalie

De afgelopen jaren werkten vrijwilligers van vzw De Kade samen met Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge en KADOC aan de inventarisatie, waardering en (online) presentatie van de waardevolle collectie onderwijshulpmiddelen voor mensen met een audiovisuele beperking.
   
Als kers op de taart heeft het erfgoed nu ook een vaste toonplek binnen de muren van het Spermalie-instituut zelf gekregen. Samen met de gloednieuwe educatieve koffer wordt het erfgoed zo toegankelijk voor iedereen.
   

Op 16 november organiseren we samen met Avansa een rondleiding in de expogang en bibliotheek Carton, er zijn nog een paar plaatsjes beschikbaar!

     


   

 welkom, Olaya!

Op 15 november gaat Olaya Alonso López bij ons aan de slag. Zij wordt onze nieuwe BIS-stagiair, ter ondersteuning van Erfgoeddag 2023 met als thema ‘Beestig!’.
   
Olaya is afkomstig uit Spanje, woont een kleine twee jaar in België en studeerde kunstgeschiedenis, cultuurmanagement en toerisme aan de universiteiten van Oviedo en Girona. Ze deed al heel wat ervaring op in Spanje en ziet in haar stage bij Erfgoedcel Brugge een springplank naar de erfgoedsector in Vlaanderen.
   
Welkom Olaya en veel succes!
   


 
  

erfgoedrendez-vous 'zet in op spel'

Zet in op spel! Onder dat motto brachten we op 17 oktober het Brugse erfgoednetwerk voor een zevende keer bijeen tijdens een Erfgoedrendez-vous. Samen met het VIVES SpellenLab bedachten we twee boeiende workshops om te leren hoe historische spellen in een erfgoedcollectie kunnen worden geregistreerd en bewaard en hoe spel kan worden ingezet in de erfgoedpraktijk. We sloten de avond af met een kleine receptie rond de expomodule van Koffiestories.
   
Lees hier een verslag van de interessante avond.

     

 brugge wordt beestig!

Op zondag 23 april 2023 is het weer zover: dan pakken we in Brugge uit met een nieuwe Erfgoeddag. Bij Erfgoedcel Brugge timmeren we alvast aan een boeiend en gevarieerd programma rond het thema ‘Beestig!’.
   
Spreekt dit thema je aan? Ben je in je (erfgoed)werking op de één of andere manier bezig met dieren? Of zoek je een manier om je organisatie aan een breed publiek voor te stellen? Voeg dit jaar een activiteit toe aan het Erfgoeddagprogramma!
   
Grasduin alvast in de inspiratiebrochure van FARO of snuister in onze Brugse inspiratiepadlet.
   
Geïnteresseerd? Neem contact op met Sarah Verplancke (erfgoeddag@brugge.be).

     

 brugse struikelsteen voor mathieu hinoul
    

Op 8 november plaatste kunstenaar Günter Demnig de eerste Brugse Struikelsteen.
   
Deze 'Stolpersteine' vind je over heel Europa voor de (voormalige) woonplaatsen van de slachtoffers van het Nazi-regime.
   
De eerste Brugse steen herdenkt verzetslid Mathieu Hinoul (1926-1945). Dit is slechts een eerste stap, de werkgroep 'Brugse Struikelstenen' waar Erfgoedcel Brugge deel van uitmaakt, nodigt iedereen uit om andere namen voor te dragen voor volgende struikelstenen.

   

 
  

   

 100 JAAR ONBEKENDE SOLDAAT
   

Honderd jaar geleden, op 10 november 1922, vond de aanduiding van de Onbekende Soldaat plaats in Brugge.
   
Maak nog tot 8 januari 2023 kennis met de rol van Brugge in heel dit gebeuren en met oorlogsinvalide Reinold Haesebrouck in twee kleine tentoonstellingen in het Stadsarchief en in het Stadhuis van Brugge.
   
Klik hier voor meer info.
   

    

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.