NIEUWSBRIEF
10 december 2020
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

ERFGOED IN TIJDEN VAN CORONA

Onze laatste nieuwsbrief van 2020 is meteen ook een goed gevulde.

Zo zijn we heel blij om enkele projecten waaraan we tijdens de lockdown achter de schermen konden voortwerken eindelijk aan het brede publiek te presenteren. Maar ook heel wat andere Brugse erfgoedspelers komen voor het einde van het jaar nog met initiatieven die wat extra aandacht verdienen.

Wie ook wat extra aandacht verdienen, zijn onze vrijwilligers. Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrijwilliger – vorig weekend, op 5 december – willen we ook hen nog even in de bloemetjes zetten en bedanken voor hun trouwe inzet. Nog even geduld en dan kunnen we in 2021 hopelijk snel weer samen aan de slag!

Maak er een mooi eindejaar van, geniet van jullie bubbels, en tot volgend jaar!

Ina, Jules, Anje, Veerle & Nele
het Erfgoedcel Brugge-team

LANCERING BROCHURE ‘TIJD VOOR AFSCHEID’
TijdVoorAfscheid_copyrightJoostGoethals © Joost Goethals

Eind oktober stelden we – samen met de Dienst Diversiteit Stad Brugge, FMDO, Vormingplus regio Brugge en huisvandeMens Brugge – de brochure en bijhorende fototentoonstelling 'Tijd voor afscheid' voor.

Daarin vertellen Bruggelingen uit verschillende levensbeschouwingen over hun visie op afscheid nemen en de rituelen die daarmee gepaard gaan. Met de portretten van fotograaf Joost Goethals krijgen de diverse tradities binnen onze stad zo letterlijk en figuurlijk een gezicht.

LANCERING TOOLKIT ERFGOEDSPEL: MAAK & SPEEL EEN ERFGOEDSPEL IN JOUW BUURT
LanceringErfgoedspel_GrootOnderhoud_copyright FARO  © FARO

Tijdens het Groot Onderhoud van FARO stelden we – samen met de andere West-Vlaamse erfgoedcellen en de cultuureducatieve organisatie Oetang – het Erfgoedspel officieel voor aan heel wat collega’s uit de erfgoedsector.

Samen met 12 leiders van lokale jeugdbewegingen ontwikkelden we het voorbije jaar verschillende spelformats die de spelers kennis laten maken met het erfgoed uit de buurt. Elk format vertrekt vanuit de ErfgoedApp en werd zo bedacht dat de digitale mogelijkheden van de app en het jeugdbewegingsleven elkaar versterken. Met de toolkit kunnen erfgoedorganisaties bovendien zelf met jeugdbewegingen aan de slag om eigen lokale erfgoedspellen uit te werken.

 

ONTDEK HET THEATERERFGOED VAN DE STADSSCHOUWBURG
FilmpjesStadsschouwburg_copyright CultuurcentrumBrugge © Cultuurcentrum Brugge

In de catacomben van de Koninklijke Stadsschouwburg ligt een prachtige collectie oude rekwisieten, decordoeken, meubelstukken en podiumtechnisch materiaal verstopt. Sinds oktober maken enkele techniekers van Cultuurcentrum Brugge werk van de inventarisatie van dit erfgoed. Erfgoedcel Brugge begeleidt hen hierin.

In een wekelijks item op de Facebookpagina van het Cultuurcentrum liet theatertechnieker Dominique al heel wat erfgoedparels de revue passeren. En ook de komende weken haalt hij nog enkele prachtige rekwisieten en attributen van onder het – spreekwoordelijke – stof.

Benieuwd? Je vindt alle filmpjes gebundeld in een afspeellijst op Facebook


ONTDEK GEZELLES BRIEVEN ONLINE…
GezellesBrieven_copyright OpenbareBibliotheekBrugge  © Openbare Bibliotheek Brugge

… en kom dichter bij de dichter!

Via Gezelle.be kan je nu meer dan 500 brieven uit de collectie van het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge online ontdekken. Een knappe digitale editie, waar de vrijwilligers van het archief samen met wetenschappelijke partners zoals de KANTL gedurende drie jaar vele duizenden uren aan werkten.

BOEK: WAPENSCHILDEN IN BRUGSE STRATEN
Wapenschilden_copyright UitgavenWest-VlaamseGidsenkring  © Uitgaven West-Vlaamse Gidsenkring

Wapenschilden zijn alomtegenwoordig in het Brugse straatbeeld. Ze behoorden toeaan belangrijke families, ambachten en gilden, broederschappen of zorginstellingen, die hiermee hun aanwezigheid in de stad duidelijk maakten.

In een nieuwe uitgave van de West-Vlaamse Gidsenkring neemt Benoit Kervyn de Volkaersbeke je mee langs de wapenschilden in de Brugse binnenstad, van de drukke Steenstraat tot de kleine Strostraat. Een mooie tip voor onder de kerstboom!


NEGEN NIEUWE HANDMADE IN BRUGGE-LABELHOUDERS
NieuweLabelsHIB_copyright FemkeDenHollander © Femke Den Hollander

Brugge is een stad van makers. Als erkenning voor hun ambachtelijk vakmanschap reikt Handmade in Brugge i.s.m. Stad Brugge jaarlijks een label uit aan makers die uitblinken in hun ambacht en duidelijk het verschil maken.

In 2020 mochten 9 nieuwe makers het label ‘Maker Handmade in Brugge’ in ontvangst nemen.

OPROEP: HELP DE BUITENKERSTSTALLEN IN VLAANDEREN IN KAART TE BRENGEN
BuitenkerststalSint-Annaplein © Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden

De Federatie van Vlaamse Kerststallenvrienden heeft de laatste maanden niet stil gezeten. Om de Vlaamse kerststallencultuur te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed werken ze op dit moment aan een overzicht van alle buitenkerststallen in Vlaanderen.

Misschien kan jij hen wel helpen de kaart te vervolledigen?

 

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.