Gat in de Markt & Test je blik op Brugge (2010)

Met de tentoonstelling ‘De uitvinding van Brugge. De stad van Delacenserie' (2010) stelde het Bruggemuseum het levenswerk en de figuur van Louis Delacenserie in het licht. Deze stadsarchitect zorgde met zijn neogotische restauraties en bouwprojecten mee voor het huidig beeld van Brugge.

Maar hoe zouden veertig architecten van de toekomst een plek in het hart van de stad vorm geven mochten zij daar de kans toe krijgen? ‘Gat in de Markt’ nodigde hen uit om met het Provinciaal Hof aan de slag te gaan. Bij de uitwerking van hun project hielden sommige studenten expliciet rekening met de geldende bouwvoorschriften van de Brugse binnenstad of met de (historische) context van de site. Andere studenten lieten op een veel vrijere manier hun originaliteit en vakkennis spreken.

Test je Blik op Brugge’ was een mobiele computerconsole die stadsbezoekers en Bruggelingen aan het denken zette over het beeld dat zij van Brugge hebben. 782 personen namen uiteindelijk deel aan de test. De resultaten werden verwerkt in een panelenroute aansluitend bij Erfgoeddag 2011.

Een project van het Bruggemuseum, de Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Erfgoedcel Brugge, in samenwerking met Tapis Plein vzw.