Spelerfgoed uit Sint-Pieters gezocht!

Spelerfgoed uit Sint-Pieters gezocht!

Op zaterdag 18 juni landen we in Sint-Pieters (Park Ten Poele) om buurterfgoed te verzamelen, te digitaliseren en te registreren.

We kozen voor het thema ‘Spelerfgoed’. Welke spelletjes speelde jij als kind? Wie heeft jou leren schaken? Heb je nog een oud ganzenbord liggen van je (over)grootouders? Wie kan nog ‘bikkelen’? Er zijn heel wat objecten, verhalen en tradities verbonden met spelletjes spelen. Wist je trouwens dat de grootste spellencollectie ter wereld zich in Brugge bevindt, in het VIVES Spellenlab. Een deel van die collectie zijn historische bordspellen, die de vrijwilligers van Erfgoedcel Brugge momenteel registreren. Je kan ze online bewonderen op Erfgoedinzicht.

Heb je een spel ‘uit de oude doos’, uit een andere cultuur, of met een straf verhaal? Breng het mee en vertel! Een team van spelexperts en erfgoedvrijwilligers staan paraat om de spellen te beschrijven, te fotograferen en de verhalen op te nemen.

Op de collectiedag is ook van alles te doen. Vrijwilligers van FMDO vzw brengen spelletjes mee uit alle hoeken van de wereld. Doe mee met de ‘spel-speeddate’ of leer hoe je zelf spelletjes kan maken in de creahoek. Er is ook een gezellige bar en aansluitend een buurtrestaurant in het kader van de Uitwijkenresidentie van Uitwijken.

Vragen? Contacteer louise.vermeersch@brugge.be

Programma

14.00-18.00 uur: Doorlopend registratie spelerfgoed

Team Erfgoedcel registreert jouw spelerfgoed. We noteren basisgegevens, fotograferen de objecten, nemen interviews af en maken portretten. Je kiest zelf wat je wilt delen. Er zijn ook vrijwilligers van het Vives Spellenlab en volkspelen Madeleine die meer duiding kunnen geven bij je gezelschapsspel. We zijn doorlopend aanwezig en reserveren is niet verplicht.

Heb je een specifieke vraag of wil je al een tijdsslot reserveren? Dan kan je ons dit laten weten via dit inschrijvingsformulier.

14.00-15.00 uur: Creaworkshop: Congolees dammen

Maak samen met vrijwilligers van Nsanga een dambord en leer daarna de Congolese spelregels. In tegenstelling tot in andere landen moet je in deze versie proberen te verliezen en dus zoveel mogelijk stenen overhouden! 

Klik hier om je plaatsje te reserveren. 

15.00-17.00 uur: Speel spelletjes uit verschillende landen

Vrijwilligers van FMDO voorzien een internationale speltafel (o.a. spellen uit Congo, Syrië, Nigeria, Afghanistan, Nepal en Mexico). Leer korte spelletjes uit verschillende landen spelen of breng zelf een spelletje mee en leer anderen spelen.

18.00 uur: Buurtrestaurant

Samen met vrijwilligers uit de buurt kookt Chef Pieter een lekkere maaltijd. Reserveren is verplicht. Klik hier voor meer info.

21.30 uur: Film

Uitwijken sluit de dag af met een prachtige film. Klik hier voor meer info.

Partners

In samenwerking met: FMDO, Uitwijken, Vives Spellenlab, Volksspelen Madeleine, Nsanga, Adiba, Ndigbo Union West Flanders, United Kirat society, Everest Nepali Society, Voz Latina.