Terugblik collectiedag

Schatten op zolder

Onder de verkoelende bomen van het park Ten Poele verzamelden we erfgoedverhalen en info over oude spelobjecten. Al tijdens het eerste uur kwam buurtbewoner Peter aanzetten met een prachtige speldoos uit de Belle Epoque. De spellenexperten van het VIVES Spellenlab en volksspelen Madeleine herkenden meteen het genre 'Jeux Réunis'. De toon was gezet voor een interessante uitwisseling over spelerfgoed tussen de buurt en de erfgoedcel! We namen foto's van de objecten, interviewden mensen en fotograaf Griet Janssens nam portretten van de eigenaars. 

Binnenkort verwerken we deze beelden in een e-tentoonstelling, houd de website dus in de gaten! 

Spelen kan je leren! 

Geen collectiedag over spelletjes zonder ook de hele middag te spelen! Dankzij de vrijwilligers van FMDO vzw kon de buurt ook spelletjes leren spelen van over de hele wereld. Het zorgde voor een mooie uitwisseling tussen jong en oud, tussen buren en culturen. Ook volksspelen zoals een typisch Brugse toptafel konden niet ontbreken.

Spelrestaurator Bert werkte ondertussen rustig verder aan zijn reparaties. 

We zagen prachtige houtgesneden spelborden, maar we leerden ook hoe je kan spelen met zelfgemaakte spelobjecten. Voor het Afghaanse spel 'Lions and Goats' heb je enkel wat stiften, steentjes en papier nodig. Kris leerde ons Congolees dammen, daarbij hoort het maken van een eigen spelbord! 

  

Dit alles in het gezellige kader van Uitwijken Sint-Pieters. We blikken tevreden terug op een geslaagde dag! 

(Beelden: Griet Janssens en Livia Snauwaert)