Herinneringen & Erfgoed

Sinds 2012 maken we werk van reminiscentie, het stimuleren van (oudere) mensen om spontaan of bewust herinneringen op te halen. Maak hier kennis met ons uitleenaanbod voor woonzorgcentra, dienstencentra en mantelzorgers.

Heb je vragen of suggesties over onze herinneringswerking? Neem dan contact op met ons via info@erfgoedcelbrugge.be.

Wil je een materiaal ontlenen? Ga dan naar onze uitleendienst en volg de stappen.

Dankzij reminiscentie-activiteiten delen bewoners verhalen, ook introverte deelnemers komen soms onverwacht uit de hoek.

Uitleenhoekjes: Huiselijke Hoekjes. Het vertrouwde verleden

Onze uitleenhoekjes bieden woonzorgcentra de kans om op verschillende plekken in het gebouw te herinneren aan kamers van vroeger. Bewoners vinden er – alleen, met een bezoeker of met een begeleider – iets terug van het vertrouwde verleden.

De hoekjes zijn gebaseerd op de reminiscentiekamers die je in sommige woonzorgcentra vindt. ‘Van behangpapier tot koffieservies’ roepen die ruimtes de sfeer van vroeger op. Voor centra die hier geen ruimte voor hebben, bieden de hoekjes een mooi alternatief.

VIER KAMERS

Er zijn vier hoekjes beschikbaar, elk met een eigen thema: de keuken, de slaapkamer, de badkamer en de woonkamer.

Een aangeklede wand, enkele voorwerpen, een fotoalbum en een streepje muziek roepen de tijd van toen op. Een handleiding helpt je als begeleider op weg.

        de keuken

keuken

slaapkamer    

badkamer

woonkamer

EEN VOORPROEFJE


HOE ONTLENEN

Je kan de hoekjes per twee bij ons ontlenen. Welke kamers je daarbij wil combineren, kies je zelf (afhankelijk van de beschikbaarheid). Dit is gratis.

Je kan de hoekjes voor een periode van maximum 2 maanden ontlenen.

 1. Raadpleeg de kalender om te zien welke Huiselijke hoekjes beschikbaar zijn.
 2. Reserveer daarna jouw twee hoekjes via dit formulier.

FILMPJE: PRAKTISCHE OPBOUW HOEKJES

Lig je in de knoop met een van onze hoekjes? Deze instructievideo helpt je bij de installatie.

Uitleenkoffers Souvenirs

De uitleenkoffers ‘Souvenirs. Koffers om herinneringen op te diepen’ werden ontwikkeld voor begeleiders in rusthuizen, woon- en zorgcentra, ziekenhuizen of seniorenverenigingen. Bedoeling is om ouderen in groep te laten praten over verschillende thema’s.

ZES THEMA’S

Op dit moment hebben we zes koffers in ons aanbod. Dit zijn de thema's:

 • religie
 • school
 • sport 
 • vrije tijd
 • werk
 • zorg

Elke koffer bevat een handleiding voor de begeleider, oude filmpjes, foto’s en heel wat voorwerpen van vroeger.

Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de algemene handleiding dan al eens online. De sportkoffer heeft een aparte handleiding. Die vind je hier

In december 2021 werd de sportkoffer uitgebreid met twee los te ontlenen sporttassen, ter beschikking gesteld door de Brugse voetbalclubs Cercle en Club Brugge. Dit is een initiatief van Brugge draait om mensen in het kader van Dementievriendelijk Brugge. Lees hier meer over dit initiatief.

EEN VOORPROEFJE

HOE ONTLENEN

 1. Raadpleeg de kalender om te zien welke koffers beschikbaar zijn.
 2. Reserveer daarna jouw koffer via dit formulier.

De koffers zijn gratis bij ons te ontlenen. Je kan de koffers voor een periode van maximum 3 weken ontlenen.

Levenswandeling: al spelend in gesprek over vroeger

Onze uitleenaanbod is opnieuw een stukje rijker: Sinds 1 september 2020 kan je er ook het spel Levenswandeling ontlenen.

Het spel helpt je op een leuke en eenvoudige manier met ouderen in gesprek te gaan over vroeger en elkaar zo op een andere manier te leren kennen. Levenswandeling bestaat uit 90 kaarten, opgedeeld in 6 thema’s: • kindertijd
 • geloof & feesten
 • verliefd, getrouwd, kinderen
 • in en rond het huis
 • beroep & vrije tijd
 • mijn dorp & stad
 (c )Erfgoedcel Pajottenland/Zennevallei.

Vragen en foto’s prikkelen de deelnemers om samen herinneringen op te halen. Welke kinderliedjes zijn je bijgebleven? Herinner je je nog je eerste kus? Hoe werden Kerstmis of Pasen bij jou thuis gevierd? Het zijn maar enkele vragen die doen vertellen over hoe het vroeger was.

Levenswandeling is geschikt om zowel binnen de familie – met grootouders, kinderen en kleinkinderen – als in dienstencentra of woonzorgcentra – met mantelzorgers, ouderen met dementie, … – te spelen.

Het spel werd ontworpen door onze collega’s van Erfgoedcel Pajottenland/Zennevallei.

Praktische info

Project 'Dieper graven in het geheugen'

De voorbije jaren ontwikkelden Erfgoedcel Brugge en Erfgoedcel TERF beiden een geslaagd aanbod rond reminiscentie. Momenteel investeren ze samen in het bovenlokaal cultuurproject ‘Dieper graven in het geheugen’, een participatief en verdiepend traject rond herinneringen en erfgoed in samenwerking met 6 West-Vlaamse woonzorgcentra. Dit met steun van de Vlaamse overheid.

Via drie proeftuinen wordt gezocht naar mogelijkheden om het uitleenaanbod van de erfgoedcellen te verdiepen en verrijken.

Hiertoe wordt intens samen gewerkt met de ergotherapeuten van de deelnemende woonzorgcentra en zorgt een kennisgroep voor begeleiding, reflectie en evaluatie.

Herinneringen en erfgoed_Dieper graven in het geheugen_2020_copyright Erfgoedcel Brugge

De resultaten van dit project zullen op 20 oktober 2022 worden gedeeld via een dialoogdag met de erfgoed- en zorgsector en een digitaal eindrapport. Het programma en het inschrijvingsformulier voor deze boeiende dag vind je hier.

Meer weten over dit project? Contacteer projectmedewerker Margot Logier.

Volg onze projecten rond herinneringen en erfgoed

Lees hier het laatste nieuws over onze reminiscentieprojecten.