Proeftuinen ‘dieper graven in het geheugen’ gaan van start

We keken er al lang naar uit en vorige week was het dan eindelijk zover: de opstart van de eerste proeftuinen in het project ‘Dieper graven in het geheugen’. Hiermee willen we – samen met Erfgoedcel TERF – onze initiatieven rond herinneringen en erfgoed (zoals de Vertelkoffers en de Huiselijke Hoekjes) verder uitbouwen.

Proeftuin 1: herinneringen oprakelen via mijmerdozen

We beten de spits af in WZC Maria Rustoord in Ingelmunster. Samen met de bewoners en enkele zorgverleners snuisterden we in de mijmerdoos ‘aan zee’ en keerden zo even terug naar de Belgische kust van vroeger. We luisterden naar elkaars vakantieverhalen, haalden herinneringen op aan de hand van strandspeelgoed, badmode en ansichtkaarten en ontdekten strandjutsels uit verre oorden.

In september gaan we hier met het zorgpersoneel en de bewoners één-op-één aan de slag om te kijken hoe we op een actieve manier herinneringen kunnen ophalen rond thema’s zoals het wielrennen, de liefde of ambachten van vroeger en nu. Wanneer de coronamaatregelen versoepelen willen we hier ook de familieleden van de bewoners bij betrekken. Daarbij willen we ook experimenteren met innovatieve methodieken en werkvormen.

In een latere fase trekken we met deze proeftuin naar WZC Van Zuylen in Brugge om ook daar deze pakketten uit te testen.

Proeftuin 2: actief aan de slag met vertelkoffers

Daarna was het de beurt aan WZC De Waterdam in Roeselare. In een tweede proeftuin testen we er een aantal welzijnsactiviteiten die voortbouwen op onze Huiselijke Hoekjes en de vertelkoffer ‘Vrije tijd’ van Erfgoedcel TERF. We gingen er creatief aan de slag met het ‘Bloemenkraam Aan Zee’ en toverden kleurrijke strandbloemen uit crêpepapier die we uitstalden in een nostalgisch bloemenkraam. Enkele handen vol schelpen en wat goede verkoopstruken zorgden ervoor dat de bewoners een zomerse strandtraditie konden herbeleven.

De komende weken staat er nog heel wat te gebeuren zoals o.a. een namiddag Roeselare Kermis, een interactief bordenspel rond de koers en een fictieve vinkenwedstrijd. Begin september trekken we naar PDC Heidehuis in Brugge. Daar gaan we aan de slag met onze herinneringskoffers ‘Vrije Tijd’ en ‘Sport’.

Wordt dus vervolgd!