NIEUWSBRIEF
9 juli 2020
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook

ERFGOED IN TIJDEN VAN CORONA

Met de zomervakantie in aantocht maken we verder werk van het nieuwe normaal en blijven we zoeken naar manieren om onze erfgoedwerking ‘coronaproof’ te maken.

Soms betekent dit voor digitaal kiezen waar we vroeger fysiek met het erfgoedveld en/of -publiek zouden samenkomen. Maar net zo goed bekijken we hoe we lopende projecten op een veilige manier opnieuw kunnen opstarten. En hoe we nieuwe uitdagingen van bij de start op een robuuste en duurzame manier aanpakken.

Hieronder vind je een greep uit het werk dat we op dit moment verzetten.

Veel lees- en verkenningsplezier,

Lothar, Ina, Jules, Anje & Veerle
het Erfgoedcel Brugge-team

Op schattenjacht in de Sint-Jakobskerk via de ErfgoedApp
Beeld van Jacobus de Meerdere, 1480-1525. © ErfgoedBrugge.be – collectie Religieus erfgoed, Sint Jakobskerk.

In 2016 ontwikkelden we voor de Brugse stadsapp Xplore Bruges een digitale rondleiding rond De verborgen schatten van de Sint-Jakobskerk. Die laat je kennismaken met een unieke erfgoedcollectie, met daarbij ook vijf werken die op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Overheid staan.

Toen Xplore Bruges begin 2020 ophield te bestaan, wilden we deze mooie erfgoedrondleiding niet verloren laten gaan. Daarom zorgden we ervoor dat de route vanaf nu in een nieuwe, frisse lay-out beschikbaar is via de ErfgoedApp van FARO.

Een digitale blind date voor het Brugse erfgoedveld
copyright: Zelfportret in duplo van fotograaf Godefroid Grossé, ...-1890. © ErfgoedBrugge.be - collectie Stadsarchief (G. Michiels) .

Op woensdag 17 juni organiseerden we voor de tweede keer een Erfgoedrendez-vous. Met dit informeel ontmoetingsmoment willen we het Brugse erfgoedveld drie keer per jaar samenbrengen.

Een fysieke ontmoeting zat er in deze Coronatijden helaas niet in… Maar we vonden een mooi alternatief. Een digitale erfgoed-tête à tête, met het Erfgoedcel-team in de rol van Cupido!

Opstart West-Vlaamse Molenbrigade
copyright: ©Erfgoedcel Brugge

Op de dag dat het molenaarsambacht toegevoegd werd aan de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, kwam – toevallig of niet - ook de stuurgroep van de Molenbrigade voor het eerst samen.

In dit project bundelen we de krachten met tal van (West-Vlaamse) partners, het Molenforum en ETWIE. Samen maken we werk van een educatief pakket rond het molenaarsambacht, op maat van de tweede graad lager onderwijs.

Maak kennis met het religieus erfgoed van Lissewege
copyright: Vergulde kroon Maria, 1625. © ErfgoedBrugge.be – collectie Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk Lissewege.

De collectie religieus erfgoed van de Brugse parochiekerken op ErfgoedBrugge.be is opnieuw een inventaris rijker. Vanaf nu kan je er ook de collectie van Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk in Lissewege raadplegen, goed voor 300 nieuwe erfgoedobjecten


De nieuwe e-tentoonstelling neemt je mee langs enkele verrassende highlights uit deze 13de-eeuwse pelgrimskerk.

 

Erfgoed voelt beter… op anderhalve meter
copyright: © Brugse cultuurpartners

De Brugse cultuursector stáát er nog! En via de 'anderhalve meter'-campagne willen we dit graag extra in de verf zetten. Onze boodschap is simpel: Cultuur beleef je best samen (maar op gepaste afstand).

Samen met onze Brugse cultuurpartners staan we als één blok achter de heropstart van de sector. En hopen we je heel snel weer met open armen te mogen ontvangen!

Bezoek de Stadsschouwburg vanuit je zetel
copyright: © Cultuurcentrum Brugge

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de Koninklijke Stadsschouwburg zorgde de huidige generatie medewerkers voor een prachtig cadeau. Ze vereeuwigden de cultuurtempel in de digitale wereld. Een virtueel erfgoedbezoek waarbij je vanuit je luie zetel in 360° kan binnenkijken in één van de best bewaarde stadstheaters van Europa. Waar je wacht je nog op?

Erfgoedcel Brugge  
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
www.erfgoedcelbrugge.be
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.