Erfgoedluik Belgiek

De Belgiek is een lunapark uit 1975 dat werd omgebouwd tot mobiele cultuurzaal voor lokale buurtcomités en verenigingen. Enkele weekends per jaar stelt Brugge Plus – de evenementendienst van Stad Brugge – de Belgiek in verschillende Brugse wijken op.

In het weekend van 6 en 7 oktober 2018 kwam de Belgiek naar Sint-Michiels. De buurtcomités Achter de Groene Poorte, Casenbroot, en Louis De Meystraat kozen het Sint-Michiels van de jaren 1960 en 1970 als thema.

Een uitgelezen kans om buurterfgoed in de kijker te zetten!

In 2018 werkten we samen met de buurtcomités, Heemkring Brugs Ommeland – werkgroep Sint-Michiels en Brugge Plus een erfgoedluik voor de Belgiek-werking uit. In 2019 werd het verzamelde materiaal bestudeerd, beschreven en creatief verwerkt. Het resultaat werd voorgesteld op Sint-Michiels vertelt op 31 augustus 2019.

De inwoners van een buurt bezitten vaak een schat aan informatie over haar verleden. Die willen we graag bewaren voor het nageslacht.

Buurterfgoed gezocht

Het verzamelen, digitaliseren en registreren van buurterfgoed vormt een eerste aspect van het erfgoedluik voor de Belgiek. Dit deden we niet alleen tijdens het Belgiek-weekend in Sint-Michiels zelf. Ook op voorhand gingen we al op zoek naar oude foto’s, objecten en verhalen over het Sint-Michiels van vroeger.

Gespreksnamiddagen met Okra

In de aanloop naar het Belgiek-weekend bezochten we de Okra-groepen van Sint-Michiels en Sint-Godelieve.

Aan de hand van oude foto’s haalden we samen met de Okra-leden herinneringen aan het Sint-Michiels van hun jeugdjaren op. Daarvoor gebruikten we fotosets rond verschillende thema’s:

  • Boudewijnpark
  • Kastelen op Sint-Michiels
  • Nijverheid, industrie en kunstenaars
  • Schoolleven
  • Verenigingsleven en dorpsfiguren
  • Wijk Sint-Godelieve


Daarnaast registreerde en digitaliseerde Heemkring Brugs Ommeland – Werkgroep Sint-Michiels ook de foto’s en objecten die de Okra-leden zelf meebrachten.

 

Inzamelnamiddag voor buurterfgoed

Op zaterdagnamiddag 6 oktober organiseerden we in de Belgiek een inzamelnamiddag voor buurterfgoed. Mensen konden er hun oude foto’s, voorwerpen en verhalen over het leven in Sint-Michiels laten inscannen, fotograferen en optekenen.

Heemkring Brugs Ommeland – Werkgroep Sint-Michiels zorgt ervoor dat het ingezamelde materiaal geregistreerd en gedigitaliseerd wordt. Zo blijft het fysiek eigendom van de bruikleengever, maar wordt er een digitale versie opgenomen in de collectie van de heemkring.

Erfgoedluik Belgiek_inzamelnamiddag buurterfgoed_2018_Erfgoedcel Brugge

Buurterfgoed online

Alle foto’s en objecten die tijdens de gespreksnamiddagen met de Okra-groepen en de inzamelnamiddag tijdens het Belgiek-weekend gedigitaliseerd werden, worden binnenkort ook digitaal toegankelijk gemaakt.

Je zal het buurterfgoed van Sint-Michiels via Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be kunnen bekijken.

De presentatie 'Het leven zoals het was: Sint-Michiels' op ErfgoedBrugge.be geeft je alvast een voorproefje.

Het Sint-Michiels van vroeger in beeld

Naast het verzamelen en digitaliseren van buurterfgoed wilden we het verleden van Sint-Michiels naar aanleiding van het Belgiek-weekend ook extra in de verf zetten.

Vanaf 10 september liep er in de buurt een raamtentoonstelling en fotozoektocht.

Ook tijdens het weekend van 6 en 7 oktober kon je in de Belgiek heel wat beelden en verhalen over het Sint-Michiels van vroeger ontdekken.

Erfgoedluik Belgiek_draaier met oude beelden_2018_Femke den Hollander Erfgoedluik Belgiek_expo oude foto's en objecten_2018_Femke den Hollander

Het vervolg: Sint-Michiels vertelt

Sint-Michiels vertelt was het resultaat van de collectionday tijdens het Belgiek-weekend 2018 waar foto’s en verhalen verzameld werden met medewerking van de werkgroep Sint-Michiels, Heemkundige Kring Brugs Ommeland. Sint-Michiels vertelt was een initiatief van drie Sint-Michielse buurtcomités (Louis de Meystraat, Casenbroot en Achter de Groene Poort) samen met Erfgoedcel Brugge en Brugge Plus vzw. 

Op zaterdag 31 augustus presenteerden zij een verhalenparcours, fototentoonstelling en een historische film over Sint-Michiels in 1964. 

Alle foto's en verhalen kan je herbekijken op ErfgoedBrugge.be.