Erfgoedluik Belgiek

De Belgiek is een lunapark uit 1975 dat werd omgebouwd tot mobiele cultuurzaal voor lokale buurtcomités en verenigingen. Enkele weekends per jaar stelt Brugge Plus – de evenementendienst van Stad Brugge – de Belgiek in verschillende Brugse wijken op.

Begin 2018 namen 3 buurtcomités uit Sint-Michiels contact met ons op. Voor hun Belgiek-weekend in oktober wilden de buurtcomités Achter de Groene Poorte, Casenbroot, en Louis De Meystraat het erfgoed van de buurt in de kijker zetten. Samen met Heemkring Brugs Ommeland – werkgroep Sint-Michiels en Brugge Plus werkten we een erfgoedluik voor de Belgiek-werking uit.

In een tweejarig traject wordt er in de aanloop naar het Belgiek-weekend telkens een inzamelnamiddag voor buurterfgoed opgezet. In het jaar erna gaan we met het ingezamelde materiaal aan de slag. Aan de ene kant zorgen we voor een digitale ontsluiting van het buurterfgoed, aan de andere kant brengen we het via een creatieve vertaling tot bij het brede publiek.

De komende jaren willen we het resultaat van deze proeftuin heel graag verduurzamen en elke twee jaar met een andere buurt aan de slag gaan.

Wil jij ook je buurterfgoed in de kijker zetten? Contacteer projectverantwoordelijke Pieter De Ketelaere.

De inwoners van een buurt bezitten vaak een schat aan informatie over haar verleden. Die willen we graag bewaren voor het nageslacht.

Proeftuin Sint-Michiels

In het weekend van 6 en 7 oktober 2018 kwam de Belgiek naar Sint-Michiels. De buurtcomités Achter de Groene Poorte, Casenbroot, en Louis De Meystraat kozen het Sint-Michiels van de jaren 1960 en 1970 als thema.

Een uitgelezen kans om buurterfgoed in de kijker te zetten!

In 2018 werkten we samen met de buurtcomités, Heemkring Brugs Ommeland – werkgroep Sint-Michiels en Brugge Plus een erfgoedluik voor de Belgiek-werking uit. In 2019 werd het verzamelde materiaal bestudeerd, beschreven en creatief verwerkt. Het resultaat werd voorgesteld op Sint-Michiels vertelt op 31 augustus 2019.

Buurterfgoed gezocht

Het verzamelen, digitaliseren en registreren van buurterfgoed vormt een eerste aspect van het erfgoedluik voor de Belgiek. Dit deden we niet alleen tijdens het Belgiek-weekend in Sint-Michiels zelf. Ook op voorhand gingen we al op zoek naar oude foto’s, objecten en verhalen over het Sint-Michiels van vroeger.

Gespreksnamiddagen met Okra

In de aanloop naar het Belgiek-weekend bezochten we de Okra-groepen van Sint-Michiels en Sint-Godelieve.

Aan de hand van oude foto’s haalden we samen met de Okra-leden herinneringen aan het Sint-Michiels van hun jeugdjaren op. Daarvoor gebruikten we fotosets rond verschillende thema’s:

  • Boudewijnpark
  • Kastelen op Sint-Michiels
  • Nijverheid, industrie en kunstenaars
  • Schoolleven
  • Verenigingsleven en dorpsfiguren
  • Wijk Sint-Godelieve


Daarnaast registreerde en digitaliseerde Heemkring Brugs Ommeland – Werkgroep Sint-Michiels ook de foto’s en objecten die de Okra-leden zelf meebrachten.

Inzamelnamiddag voor buurterfgoed

Op zaterdagnamiddag 6 oktober organiseerden we in de Belgiek een inzamelnamiddag voor buurterfgoed. Mensen konden er hun oude foto’s, voorwerpen en verhalen over het leven in Sint-Michiels laten inscannen, fotograferen en optekenen.

Erfgoedluik Belgiek_inzamelnamiddag buurterfgoed_2018_Erfgoedcel Brugge

Heemkring Brugs Ommeland – Werkgroep Sint-Michiels zorgt ervoor dat het ingezamelde materiaal geregistreerd en gedigitaliseerd wordt.

Zo blijft het fysiek eigendom van de bruikleengever, maar wordt er een digitale versie opgenomen in de collectie van de heemkring.

Het Sint-Michiels van vroeger in beeld

Naast het verzamelen en digitaliseren van buurterfgoed wilden we het verleden van Sint-Michiels naar aanleiding van het Belgiek-weekend ook extra in de verf zetten.

Vanaf 10 september liep er in de buurt een raamtentoonstelling en fotozoektocht.

Ook tijdens het weekend van 6 en 7 oktober kon je in de Belgiek heel wat beelden en verhalen over het Sint-Michiels van vroeger ontdekken.

Erfgoedluik Belgiek_draaier met oude beelden_2018_Femke den Hollander Erfgoedluik Belgiek_expo oude foto's en objecten_2018_Femke den Hollander

Het vervolg (1): Buurterfgoed online

Alle foto’s en objecten die tijdens de gespreksnamiddagen met de Okra-groepen en de inzamelnamiddag tijdens het Belgiek-weekend gedigitaliseerd werden, worden binnenkort ook digitaal toegankelijk gemaakt.

Je zal het buurterfgoed van Sint-Michiels via Erfgoedinzicht.be en ErfgoedBrugge.be kunnen bekijken.

De e-tentoonstelling 'Het leven zoals het was: Sint-Michiels' op ErfgoedBrugge.be geeft je alvast een voorproefje.

Het vervolg (2): Sint-Michiels vertelt

Uit de inzamelnamiddag tijdens het Belgiek-weekend vloeide ook het initiatief 'Sint-Michiels vertelt' voort. Op zaterdag 31 augustus presenteerden de buurtcomités in samenwerking met Heemkring Brugs Ommeland - werkgroep Sint-Michiels, Brugge Plus en Erfgoedcel Brugge een verhalenparcours, fototentoonstelling en een historische film over Sint-Michiels in 1964. 

Herbekijk de terugblik hieronder, of ontdek alle foto's en verhalen op ErfgoedBrugge.be.