NIEUWSBRIEF BRUGSE ERFGOEDZORGERS
3 februari 2016
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter

Beste Brugse erfgoedorganisaties,

Met deze nieuwsbrief willen we je elke drie maand informeren over het reilen en zeilen in de erfgoedsector. Heb je zelf nieuws of tips die je met de Brugse erfgoedorganisaties wil delen? Laat het ons zeker weten, zodat we die kunnen opnemen in een volgende editie.

Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kan je je hier uitschrijven.

NIEUWS UIT DE ERFGOED-WETSTRAAT

 • Nabij en verbonden. Visierapport erfgoedcelwerkingen

  In 2015 bestonden de erfgoedcellen vijftien jaar. Een mooie aanleiding om stil te staan bij de afgelegde weg. Het visierapport “Nabij en verbonden” vat kernachtig samen waar de betrokken lokale besturen en hun erfgoedcellen voor willen staan en gaan. Een initiatief van de 22 Vlaamse erfgoedcellen en FARO.

 • Volop inzetten op musea. Visienota musea

  Het Overleg Vlaamse Musea maakte eveneens een visienota op, waarin ze gezamenlijke lijnen voor de toekomst uitzetten. 

 • #ikschrijfgeschiedenis

  Duizenden mensen in Vlaanderen zetten dagelijks tradities en technieken verder. De campagne #ikschrijfgeschiedenis nodigt uit om via sociale media een foto of filmpje te delen van hoe jij je inzet voor een traditie of techniek.

BRUGSE ERFGOEDWEETJES

 • Erfgoeddag 2016

  Rituelen is het thema van de zestiende Erfgoeddag. Op 23 en 24 april mag je in Brugge rekenen op een gevarieerd programma met meer dan 65 activiteiten.

  Twee Brugse organisaties (De Patio - Rode Kruis opvangcentrum en Mensen van de weg vzw) ontvingen via de CERA Foundation een extra subsidie voor de ontwikkeling van een activiteit met kwetsbare groepen.

 • Inventaris Orthodoxe Kerk Brugge online

  Op erfgoedinzicht.be kan je uitgebreid kennis maken met de collectie van de Orthodoxe Kerk HH. Konstantijn en Helena. Het is de eerste keer in Vlaanderen dat een erfgoedcollectie van een Orthodoxe geloofsgemeenschap virtueel raadpleegbaar is. Deze inventaris kwam tot stand dankzij de vrijwilligerswerking van Erfgoedcel Brugge.

OPROEPEN OF UITNODIGINGEN

 • Etwie zoekt lokale contactpersonen

  Het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed zoekt een aanspreekpunt voor iedere gemeente in Vlaanderen. Heb je een specifieke interesse voor industrieel, technisch en/of wetenschappelijk erfgoed? Laat het weten aan Etwie.

 • Facebook

  Word vriend van Erfgoedcel Brugge op Facebook, en laat ons Brugse erfgoedactiviteiten en nieuwtjes met je delen.

LEER- OF LEESGIERIG

 • Inspiratiedag: Digitaal aan de slag met erfgoed en toerisme

  Xplore Bruges wil de enorme rijkdom aan gedigitaliseerd Brugs erfgoed toegankelijk maken voor een groot publiek. Een jaar na de lancering is de tijd rijp voor een stand van zaken en een situering binnen het Vlaamse digitale landschap. Neem deel aan deze inspiratiedag op 3 maart in Brugge!

 • Vorming: Meer dan een pop-up. Waardevolle en betaalbare erfgoedtentoonstellingen voor één dag

  In deze vorming op 8 maart krijg je concrete tips om een geslaagde ééndagstentoonstelling op te zetten, en dit van Els Veraverbeke (conservator Huis van Alijn). 

 • Brochure Erfgoed voor doeners

  Deze digitale brochure geeft allerlei voorbeelden van hoe je lokaal met immaterieel erfgoed aan de slag kan, en welke ondersteuning steden en gemeenten hierbij kunnen geven.

OP ZOEK NAAR SUBSIDIES

 • Op de website van Erfgoedcel Brugge vind je een handig overzicht van de diverse subsidiemogelijkheden waar je als Brugse erfgoedorganisatie eventueel op kan intekenen.

 • Laatste subsidieaanvraag Erfgoedreglement Provincie West-Vlaanderen

  Vanaf 2017 verliezen de provincies persoonsgebonden bevoegdheden binnen welzijn, sport en cultuur. West-Vlaamse cultuur- en erfgoedorganisaties kunnen nog een laatste keer een subsidieaanvraag indienen, en dit voor 15 maart 2016.

   

ACTIVITEITEN

 • Voor een handig overzicht van de erfgoedactiviteiten in Brugge en regio, raadpleeg de kalender op erfgoedcelbrugge.be.

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.