NIEUWSBRIEF BRUGSE ERFGOEDZORGERS
11 augustus 2016
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter

Beste Brugse erfgoedorganisaties,

Met deze nieuwsbrief willen we je elke drie maand informeren over het reilen en zeilen in de erfgoedsector. Heb je zelf nieuws of tips die je met de Brugse erfgoedorganisaties wil delen? Laat het ons zeker weten, zodat we die kunnen opnemen in een volgende editie.

Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kan je je hier uitschrijven.

NIEUWS UIT DE ERFGOED-WETSTRAAT

 • Ontwerp nieuw cultureel-erfgoeddecreet

  Op 15 juli jl. heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gegeven aan het ontwerp van een nieuw Cultureel-erfgoeddecreet. Maak kennis met dit voorontwerp en de bijhorende memorie van toelichting


 • OCE vraagt jouw input over het nieuwe erfgoeddecreet

  Het Overleg Cultureel Erfgoed (OCE) verzamelt alle reacties op het nieuwe decreet. Op 19 september stellen ze een gezamenlijk standpunt voor.

 • Vlaanderen neemt cultuurbevoegdheden provincies over vanaf 2018

  De Vlaamse Regering heeft op 26 juli jl. de afslanking van de provincies definitief goedgekeurd.

BRUGSE ERFGOEDWEETJES

 • Expo ‘Neem een vliegende start met je sporterfgoed’

  12 sportverenigingen tekenden in 2015 in op een traject om zorg te dragen voor hun papieren erfgoed. Op deze pop-up expo stellen ze enkele blikvangers uit hun collecties voor, alsook tips om zelf aan de slag te gaan.

 • Nieuw op Archiefbank Brugge

  De virtuele leeszaal van het Stadsarchief Brugge is gevoelig uitgebreid met de bevolkingsregisters voor de periodes 1790-1812 en 1809-1830. De akten van de burgerlijke stand van de deelgemeente Dudzele voor de periode 1795-1915 staan eveneens online.

 • Expo ‘de schooltijd uit mijn jeugd’

  De heemkring Maurits Van Coppenolle neemt je tijdens het kermisweekend Sint-Kruis (17 en 18 september) terug mee naar jouw tijd op de schoolbanken. Want de schooltijd blijft voor iedereen een bijzondere tijd.

 • Expo ’60 jaar Kamer van Retorika’

  Tijdens het kermisweekend in Sint-Michiels (3 en 4 september) vieren de ‘Gezellen van de heilige Michiel’ hun 60ste verjaardag. Foto’s brengen de late jaren veertig opnieuw tot leven.

 • Expo ‘MAGDA’

  MAGDA staat voor de zoektocht naar een nieuwe invulling voor de Brugse Magdalenakerk. Studenten interieurarchitectuur gingen in gesprek met Brugse organisaties rond het medegebruik van de kerk. Maak tot eind september kennis met hun ontwerpen.

 • Geslaagd CORES-symposium

  CORES staat voor het Competentieplatform voor Conservering en Restauratie van Boeken en Archief. Op 17 juni jl. vond het eerste CORES-symposium in Brugge plaats.

 • Brugse tradities op Ik schrijf geschiedenis

  Welke tradities of technieken zet Brugge verder? Maak kennis met de foto’s en filmpjes die reeds verzameld werden via #ikschrijfgeschiedenis.

OPROEPEN OF UITNODIGINGEN

 • Facebook

  Word vriend van Erfgoedcel Brugge op Facebook, en laat ons Brugse erfgoedactiviteiten en nieuwtjes met je delen.

 • Foto-actie Neem een vliegende start met je sporterfgoed

  Kom naar de pop-up expo, laat je in de fotohoek fotograferen ‘als toen’ en neem deel aan de fotowedstrijd.

 • Open Monumentendagen 2016

  Op 11 en 12 september zijn naar aanleiding van de 28ste Open Monumentendag in Brugge verrassende monumenten te bezoeken en kan je deelnemen aan heel wat activiteiten.

 • Infosessie Erfgoeddag 2017

  ‘Zorg’ is het thema voor de Erfgoeddag 2017. Benieuwd naar de zorggeschiedenis van Brugge? Kom dan naar de infosessie op 19 september in het Sint-Janshospitaal.

    

 • Gezocht: enthousiaste stagiairs

  Erfgoedcel Brugge biedt voor het schooljaar 2016-2017 enkele interessante stage- en/of onderzoeksopdrachten aan. Ben je zelf student of ken je iemand die voor deze opdrachten in aanmerking komt? Stel je kandidaat!

 • Gezocht: het leukste jeugdbewegingsspel

  Elke jeugdbeweging heeft een spel dat alle leden kennen en elk jaar op kamp wordt gespeeld. Een spel dat dus een echte traditie is geworden. Heemkunde Vlaanderen verzamelt deze spelen via een leuke wedstrijd.

LEER- OF LEESGIERIG

 • Proeven van het Rijksarchief. Workshops over minder bekende archiefbronnen

  Heemkunde Vlaanderen laat je kennis maken met de belangrijkste archiefbronnen in het Rijksarchief West-Vlaanderen (Brugge & Kortrijk) en hoe je deze kan inzetten voor jouw historisch onderzoek. Inschrijven kan voor de volledige reeks of per les.

   

 • Leesoefeningen oude documenten

  Familiekunde Brugge organiseert een cursusreeks om je op weg te helpen bij het doornemen van oude documenten.

 • Groot Onderhoud 2016

  Op 11 oktober wordt de Vlaamse erfgoedsector uitgenodigd op het jaarlijkse Groot Onderhoud. Ondernemerschap en organisatieontwikkeling vormen dit jaar de rode draad.

 • Inspiratiedag lokale erfgoedprojecten 

  Op zaterdag 24 september organiseren de Oost-Vlaamse erfgoedcellen in samenwerking met het STAM en FARO een inspiratiedag waarop tal van erfgoedprojecten worden voorgesteld. Zo komen onder meer erfgoedwandelingen, een crowdfunding, een heropstanding van het reuzenerfgoed en een GPS-spel aanbod. In de namiddag krijg je een exclusief bezoek achter de schermen van het STAM. 

OP ZOEK NAAR SUBSIDIES

 • Op de website van Erfgoedcel Brugge vind je een handig overzicht van de diverse subsidiemogelijkheden waar je als Brugse erfgoedorganisatie eventueel op kan intekenen.


ACTIVITEITEN

 • Voor een handig overzicht van de erfgoedactiviteiten in Brugge en regio, raadpleeg de kalender op erfgoedcelbrugge.be.

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.