NIEUWSBRIEF BRUGSE ERFGOEDZORGERS
3 december 2015
 
www.erfgoedcelbrugge.be contact Facebook Twitter

Beste Brugse erfgoedorganisaties,

Met deze nieuwsbrief willen we je elke drie maand informeren over het reilen en zeilen in de erfgoedsector. Heb je zelf nieuws of tips die je met de Brugse erfgoedorganisaties wil delen? Laat het ons zeker weten, zodat we die kunnen opnemen in een volgende editie.

Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen kan je je hier uitschrijven

NIEUWS UIT DE ERFGOED-WETSTRAAT

 • Cultuurprijs Vlaanderen voor immaterieel erfgoed
  Op 27 oktober reikte minister van Cultuur Sven Gatz de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Immaterieel erfgoed uit. Die ging naar Reuzen in Vlaanderen vzw voor de wijze waarop ze de reuzengemeenschappen verenigen en sensibiliseren over erfgoedzorg.


 • Erfgoedprijs West-Vlaanderen 2015
  Het Bruggemuseum en Erfgoedcel Brugge vielen opnieuw in de prijzen bij de uitreiking van de tweejaarlijkse provinciale Erfgoedprijs. Het project ‘Brugsch Poppenspel Den Uyl’ ontving een premieprijs van 2.500 euro. De hoofdprijs ging naar ‘Texture, museum over Leie en vlas’ in Kortrijk.

  Met een publicatie, een theatervoorstelling, workhops voor scholen en een nieuwe zaalopstelling in het Volkskundemuseum wekten het Bruggemuseum, Erfgoedcel Brugge en Heemkundige Kring Arsbroek het erfgoed van Brugsch Poppenspel Den Uyl opnieuw tot leven. Op 15 en 16 december is er een laatste kans om deze voorstelling te zien, in Assebroek dan nog wel, in de theaterzaal van Daverlo.

 • Prijs Heemkunde West-Vlaanderen
  Deze prijs bekroont een geschiedkundig artikel uit West-Vlaanderen dat verscheen in 2014 of 2015. De auteur van het winnend artikel ontvangt 500 Euro. Draag zelf een artikel voor per mail, en dit voor 31 december.

 • Overleg conceptnota cultureel-erfgoedbeleid
  Op 22 januari worden de krachtlijnen van de Conceptnota Cultureel-erfgoedbeleid voorgesteld aan alle geïnteresseerde actoren uit de Vlaamse erfgoedsector. Hét moment om ook jouw stem te laten horen.

BRUGSE ERFGOEDWEETJES

 • Tradities in Café Vlissinghe
  Het feestjaar ‘500 jaar Vlissinghe’ loopt op zijn laatste benen. Maak op de mini-expo kennis met oude cafétradities, of woon hierrond een aperitieflezing bij. Vergeet daarbij niet je lidkaart van de ‘Orde van 500’, want iedereen met een volle lidkaart wacht een mooie afsluitende verrassing.


 • Expo Indrukwekkend
  Met de aankoop van de collectie van de Brugse prenthandelaar Guy Van Hoorebeke werd het Groeningemuseum in 2014 eensklaps 1700 prenten rijker. Deze tentoonstelling in het Arentshuis en Groeningemuseum presenteert tot 14 februari een eerste selectie uit deze indrukwekkende collectie.


 • Expo WAP Willem I
  Het West-Vlaamse Archievenplatform viert haar vijftiende verjaardag met een rondreizende tentoonstelling over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in archiefdocumenten. Kom tot 3 januari in het Stadsarchief meer te weten over de betekenis van het ‘Hollands bewind’ (1815-1830) voor onze provincie. 

 • Op stadsverkenning met Xplore Bruges

  Xplore Bruges laat Bruggelingen en stadsbezoekers via smartphone of tablet de culturele erfenis van Brugge verkennen. Je vindt er ondertussen tien gratis routes.

  De nieuwste routes: 
  - ‘Brugge anno 1562’ neemt je mee naar het Brugge van de late middeleeuwen, de periode waarin Marcus Gerards zijn legendarische kaart graveerde.

  - Als kers op de taart van het feestjaar ‘500 jaar Café Vlissinghe’ presenteert de herberg ook zijn eigen app. 

  - Ook de expo 'Mythische primitieven: gotisch reveil in de 19de eeuw' in het Groeningemuseum krijgt een verdiepende laag via Xplore Bruges. 

OPROEPEN OF UITNODIGINGEN

 • Cultureel erfgoed over vluchten
  Het tijdschrift FARO is op zoek naar erfgoedobjecten die getuigen van de geschiedenis van het vluchten, alsook naar beeldmateriaal en verhalen van mensen die door oorlog, geweld of vervolging op de vlucht waren.


 • Facebook
  Word vriend van Erfgoedcel Brugge op Facebook, en laat ons Brugse erfgoedactiviteiten en nieuwtjes met je delen.


 • Gezocht: typisch Brugse rituelen

  Op 23 en 24 april 2016 gaat de jaarlijke Erfgoeddag door, met als thema ‘Rituelen’. Maar wat zijn nu typische Brugse rituelen? Laat het ons voor 15 december weten!

LEER- OF LEESGIERIG

 • Erfgoed en dementie: publicatie en vormingsaanbod
  In Vlaanderen leven vandaag zo’n 116.000 mensen met dementie. De erfgoedsector kan helpen om onze samenleving ‘dementievriendelijker’ te maken. Bart De Nil en Herlinde Dely geven bruikbare tips in de nieuwe publicatie 'Erfgoed en dementie. Creëren van een aanbod rond reminiscentie voor personen met dementie en hun mantelzorgers'. 


 • Dialectloket
  Deze nieuwe website van de Universiteit Gent is er voor iedereen die meer wil weten over taalvariatie, het Nederlands en de diverse dialecten. Je vindt er onder meer een online databank met audiofragmenten. 


 • Beeldcapsule 2115
  In Vlaanderen bevindt zich heel wat waardevol audiovisueel materiaal. De website Beeldcapsule bundelt 50 filmpjes uit ons recent verleden. Het publiek werd gevraagd om te stemmen op hun favorieten. Maak kennis met de vijf winnaars.

OP ZOEK NAAR SUBSIDIES

 • Op de website van Erfgoedcel Brugge vind je een handig overzicht van de diverse subsidiemogelijkheden waar je als Brugse erfgoedorganisatie eventueel op kan intekenen.

PARTNER IN DE KIJKER

 • Westflandrica
  De Provinciale Erfgoedbibliotheek bestaat 50 jaar. Dit wordt nog tot 8 januari gevierd met een overzichtstentoonstelling in het Provinciaal Hof. Maak er kennis met een verrassende selectie affiches, foto’s, prenten, documenten, boeken, tijdschriften en brochures die vertellen over de West-Vlaamse geschiedenis. 

  Het boek Westflandrica biedt extra duiding bij de groei van de bibliotheek en haar collectie.

ACTIVITEITEN

 • Voor een handig overzicht van de erfgoedactiviteiten in Brugge en regio, raadpleeg de kalender op erfgoedcelbrugge.be 

Erfgoedcel Brugge Contacteer ons  
Brugs erfgoed
Ondersteuning
Online erfgoed
Kalender
Erfgoedwinkel
Pakhuizen
Komvest 45
8000 Brugge
E info@erfgoedcelbrugge.be
T 050 44 50 48
Met steun van de Vlaamse overheid
Indien je deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kan je je hier uitschrijven.